{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema razgovora o prekidu obogaćivanja urana

F
21.7.2008. u 11:43
0
0
Nema razgovora o prekidu obogaćivanja urana
0
Nema razgovora o prekidu obogaćivanja urana
Foto: Reuters
Pitanje da Iran prekine obogaćivanje urana nije razmatrano u subotu u Ženevi, tokom susreta između Irana i velikih sila, izjavio je u ponedjeljak iranski pregovarač Said Jalili, po povratku u Teheran.
"Pitanje prekida obogaćivanja urana nije razmatrano u Ženevi, bili su samo razgovori o različitom pristupu strana na nastavak pregovora, njihov okvir i rokovi", rekao je Jalili a navodi ga zvanična agencija Irna.

Said Jalili, zvaničnik iranskoga nuklearnoga dosjea, sastao se u subotu u Ženevi s Javierom Solanom, glavnim šefom Evropske unije, kao i s predstavnicima grupe pet plus jedan, SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, kako bi pokušali pronaći rješenje krize.

Unatoč prisustvu visokog američkog zvaničnika podsekretara Williama Burnsa, tokom razgovora nije postignut nikakav pomak.

Nakon sastanka u Ženevi, Solana je izjavio da velike sile očekuju odgovor Irana na ideju "zamrzavanje za zamrzavanje", ideja prema kojoj bi Iranci u prvo vrijeme prihvatili da zadrže obogaćivanje urana na sadašnjem nivou, a šest velikih sila bi odustalo od pooštravanja njihovih sankcija.

Jalili je potvrdio ovaj zahtjev.

"Prema preliminarnom dogovoru, predstavljena je ideja da se nastave pregovori, a mi smo predočili u Ženevi našu vlastitu i inicijativnu ideju. Dogovorili smo se da radimo na tom pitanju i da za dvije sedmice nastavimo naše razgovore",izjavio je Jalili.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: