{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema razgovora o prekidu obogaćivanja urana

F
21.7.2008. u 11:43
0
0
Nema razgovora o prekidu obogaćivanja urana
0
Nema razgovora o prekidu obogaćivanja urana
Foto: Reuters
Pitanje da Iran prekine obogaćivanje urana nije razmatrano u subotu u Ženevi, tokom susreta između Irana i velikih sila, izjavio je u ponedjeljak iranski pregovarač Said Jalili, po povratku u Teheran.
"Pitanje prekida obogaćivanja urana nije razmatrano u Ženevi, bili su samo razgovori o različitom pristupu strana na nastavak pregovora, njihov okvir i rokovi", rekao je Jalili a navodi ga zvanična agencija Irna.

Said Jalili, zvaničnik iranskoga nuklearnoga dosjea, sastao se u subotu u Ženevi s Javierom Solanom, glavnim šefom Evropske unije, kao i s predstavnicima grupe pet plus jedan, SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, kako bi pokušali pronaći rješenje krize.

Unatoč prisustvu visokog američkog zvaničnika podsekretara Williama Burnsa, tokom razgovora nije postignut nikakav pomak.

Nakon sastanka u Ženevi, Solana je izjavio da velike sile očekuju odgovor Irana na ideju "zamrzavanje za zamrzavanje", ideja prema kojoj bi Iranci u prvo vrijeme prihvatili da zadrže obogaćivanje urana na sadašnjem nivou, a šest velikih sila bi odustalo od pooštravanja njihovih sankcija.

Jalili je potvrdio ovaj zahtjev.

"Prema preliminarnom dogovoru, predstavljena je ideja da se nastave pregovori, a mi smo predočili u Ženevi našu vlastitu i inicijativnu ideju. Dogovorili smo se da radimo na tom pitanju i da za dvije sedmice nastavimo naše razgovore",izjavio je Jalili.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: