Pravilo Hillary Clinton
0

Nema pušenja u Bijeloj kući za Obamu

Sarajevo-x.com
Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barack Obama, poznat je kao strastven pušač. Na pitanje novinara o tome hoće li promijeniti svoje navike kad se 20. januara 2009. preseli u Bijelu kuću, Obama je izbjegao davanje konkretnog odgovora.

Na gostovanju u talkshowu TV mreže NBC u nedjelju, karizmatični budući predsjednik poigrao se riječima kad ga je voditelj Tom Brokaw pitao je li prestao pušiti.

"Jesam", izjavio je Obama smiješeći se, te odmah potom dodao kako je "bilo perioda kad je ispadao iz kolosijeka". Voditelj se brzo snašao pitavši: "Sačekajte malo. To znači da niste prestali?"

"Upravu ste. Ono što sam htio reći je da sam učinio veliku stvar kako bih od sebe napravio zdraviju osobu", priznao je te obećao: "Nećete vidjeti kršenje bilo kojeg od ovih pravila u Bijeloj kući."

Obamu su u toku predsjedničke kampanje često viđali kako žvaće gume za odvikavanje od pušenja, saznaje Reuters, a više je puta pokušavao prestati pušiti.

Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država svakodnevno trenira u teretani i povremeno igra košarku. U maju ove godine njegov doktor je izjavio da je 47-godišnjak odličnog zdravlja, da trči svaki dan i da je u formi u kojoj može služiti naciji kao predsjednik.

U Bijeloj kući je nekadašnja prva dama Hillary Clinton postavila pravilo da nema pušenja.