Svijet
0

Nema preživjelih u velikoj rudarskoj nesreći na Tibetu

SRNA
Kineski spasioci nisu pronašli tragove života više od 24 sata nakon što je veliko klizište zatrpalo logor sa 82 rudara na Tibetu, prenijeli su danas državni mediji.

Državna televizija navodi da u akciji potrage za rudarima u okrugu Lhasa's Maizhokunggar učestvuje više od 2.000 spasilaca.

Oko dva miliona kubnih metara blata, stijena i krhotina survalo se niz planinsku padinu i pokrilo područje površine dva i po kvadratna kilometra. Radnici su zatrpani dok su se odmarali.

Rudari su radili za filijalu Kineske nacionalne grupacije za zlato, državno preduzeće koje je najveći proizvođač zlata u zemlji, prenio je AP.

Ova katastrofa mogla bi dodatno da naruši odnose Tibetanaca i kineskih vlasti. Kritičari kineske uprave kažu da je vlast u Pekingu zainteresovana za ovu oblast samo zbog njenog rudnog bogatstva i da zanemaruje lokalnu budističku kulturu i tradiocionalni način života.

U izvještajima se navodi da su dva zatrpana radnika bili Tibetanci, dok su ostali Han Kinezi.

Nesreća se desila oko 70 kilometara istočno od Lase, glavnog grada ovog regiona. Spasioci u potrazi za preživjelima koriste specijalne uređaje i obučene pse, a na mjestu nesreće angažovano je oko 30 bagera.

Kineski mediji prenose da je riječ o "prirodnoj katastrofi", ali nisu naveli više detalja. Kineski predsjednik Xi Jinping naredio je lokalnim vlastima da ulože maksimalne napore u potrazi za rudarima.