Izraelski premijer
0

Nema prekida vatre u Gazi bez prekida granatiranja Izraela

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski premijer Ehud Olmert odbacio je u ponedjeljak, tokom susreta s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, svaki prekid vatre u pojasu Gaze dok se potpuno ne prekine granatiranje jevrejske države.

"Ne samo da Hamas mora zaustaviti raketiranje nego ne smije biti u mogućnosti da raketira", rekao je Olmert Sarkozyju u razgovoru u Jerusalemu.

"Ne možemo prihvatiti kompromis koji će omogućiti Hamasu da dva mjeseca raketira izraelske gradove", dodao je on.

Francuski predsjednik, koji se nalazi na regionalnoj turneji, zatražio je od palestinskih i izraelskih lidera "hitan humanitarni prekid vatre od nekoliko dana za pojas Gaze".

"Hitno je danas, treba prekinuti nasilje, a Evropa želi što brži prekid vatre, da svaka strana shvati da vrijeme radi protiv mira", rekao je Sarkozy u Ramallahu nakon razgovora s palestinskim kolegom Mahmudom Abbasom.

"Potrebno nam je humanitarno primirje od nekoliko dana, to je u interesu svih. Izrael je jak, Izrael treba da preuzme rizik mira", rekao je on u razgovoru s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom.

Jedan zapadni diplomat je izjavio da Francuska radi, u suradnji s nekim svojim partnerima iz Vijeća sigurnosti UN-a i s arapskim državama, na izradi prijedloga rezolucije.

Vijeće sigurnosti razmatrat će tekst u utorak na ministarskom sastanku, u prisustvu arapskih ministara vanjskih poslova i francuskog ministra Bernarda Kouchnera.

Međutim, prema jednom izraelskom zvaničniku, Olmert je ocijenio da izglasavanje takve reuzolucije ne bi bilo "pametno".