Velika Britanija
0

Nema pregovora oko Foklandskih otoka

FENA
Britanija je u subotu odbacila zahtjev Argentine za pregovore o suverenitetu nad spornim Foklandskim otocima, ističući da to pitanje nije za diskusiju.

Predsjednica Argentine Cristina Fernandez je ovaj zahtjev iznijela prilikom susreta s britanskim premijerom Gordonom Brownom na marginama sastanka lidera ljevice centra u čileanskom ljetovalištu Vinja del Mar.

  • Premijer (Brown) je, po pitanju suvereniteta, na veoma jasan način iznio dugogodišnji stav britanske vlade. On je istakao značaj principa samoopredjeljenosti i potrebu poštovanja želje stanovnika Foklandskih otoka i veoma je jasno rekao da se naša pozicija nije promijenila, izjavio je novinarima britanski zvaničnik, koji se nalazi u Brownovoj delegaciji.

To znači da, za sada, nema razgovora o suverenitetu, naveo je taj zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan, javio je Reuters.

Argentinski ministar vanjskih poslova Horhe Taiana rekao je da je predsjednica Fernandes po pitanju Malvinskih otoka, što je španski naziv za Foklande, bila jasna i odlučna.

  • Predsjednica je jasno i odlučno ukazala na potrebu da Ujedinjeno Kraljevstvo učini ono što traže Ujedinjene nacije i da se povedu pregovori kako bi se našlo rješenje za sukob oko suvereniteta nad Malvinima između Argentine i Britanije, kazao je Taiana.

Argentina je 1982. godine napala otok, ali ih je Britanija porazila. U tom sukobu poginulo je 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika.