Haški tribunal
0

Nema pravnih prepreka za svjedočenje Carla Bildta

SRNA
Ministarstvo pravde Švedske saopštilo je da nema pravnih prepreka da ministar inostranih poslova Carl Bildt svjedoči pred Haškim tribunalom ili da da intervju pravnom savjetniku optuženog nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića.

U pismu Tribunalu navodi se, međutim, da "Bildt smatra da nema da saopšti bilo kakve relevante informacije o navodnom sporazumu o imunitetu, te da njegovo svjedočenje ili intervju ne bi imali smisla" - javlja dopisnik Srne.

Osim toga, kako se dodaje, "nije jasno šta bi mogao da bude cilj identifikovanja takvog sporazuma, imajući  u vidu mandat Tribunala, u skladu sa kojim sporazum ne bi imao pravno dejstvo zbog počinjenih zločina koji su u nadležnosti Tribunala“.  

"Informacije dobijene od gospodina Bildta ne bi mogle predstavljati značajnu pomoć optuženom u vezi sa jasno identifikovanim pitanjem relevantnim za suđenje. Čak i ako bi tvrdnje o sporazumu o imunitetu  bile tačne, to ne bi bilo relevanto za pitanje da li je optuženi kriv ili nije po optužbama protiv njega. Zbog toga zahtjev ne ispunjava uslove za izdavanje obavezujućeg sudskog naloga, ali, ukoliko sud odluči drugačije, Bildt će se odazvati pozivu da svjedoči ili da intervju“, navodi se u pismo švedskog Ministarstva pravde.  

Očekuje se da će statusnoj konferenciji u Karadžićevom predmetu, danas popodne, prisustvovati i predstavnik Vlade Švedske. 

Odbrana Radovana Karadžića tražila je da joj se odobri intervju sa Bildtom, koji je, kako se tvrdi, u ljeto 1996. godine, kao visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH bio u stalnom kontaktu sa Richardom Holbrookeom i  "oni su bili odgovorni da isposluju Karadžićevu ostavku“, uoči prvih izbora poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma. 

Prošlog ponedjeljka  Karadžićeva odbrana je predala zahtjev za odbacivanje optužnice, navodeći da Tribunal nema nadležnost da mu sudi, zbog sporazuma o imunitetu. 
Karadžića optužnica tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH.