Haški tribunal
0

Nema povlačenja nijedne tačke optužnice protiv Karadžića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glasnogovornica Haškog tužilaštva Olga Kavran kazala je medijima u Haagu da "u ovom trenutku nema daljnjih dešavanja” u vezi s reduciranjem optužnice protiv Radovana Karadžića.

-Tužilaštvo nema namjeru povući nijednu tačku optužnice, suprotno navodima u nekim medijima. U procesu izmjene optužnice Tužilaštvo je već preuzelo inicijativu da oblikuje slučaj i smanji broj općina. Naravno, na sudijama je da odluče da li će biti daljnjih rasprava o reduciranju slučaja - riječi su Kavranove što ih prenosi BIRN Justice-report.

Na statusnoj konferenciji prije početka suđenja Radovanu Karadžiću, bivšem lideru bosanskih Srba, koja je održana 1. jula ove godine, sudija Iain Bonomy je zamolio obje strane da identifikuju područja u kojima postoji mogućnost da se “reducira veličina suđenja”.

-Shvatam da vi smatrate da Srebrenica, etničko čišćenje i Sarajevo treba da budu odvojeni elementi, ali, ako uzmete samo etničko čišćenje, nije odmah jasno zašto se moramo pozabaviti s 27 općina pojedinačno. Može biti da četvrti element, koji niste spomenuli u optužnici - uzimanje talaca, možda bude element za koji nećemo imati potrebno vrijeme. Može se desiti da nemamo vremena da radimo i Srebrenicu i Sarajevo. Ne znam - kazao je Bonomy obraćajući se Tužilaštvu.

On je dodao da će ovo najvjerovatnije biti tema rasprave u septembru.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant oružanih snaga, u 11 tačaka optužnice se tereti za genocid počinjen tokom 1992. godine na području deset bosanskohercegovačkih općina, kao i 1995. godine u Srebrenici. Na teret mu se stavljaju i zločini protiv čovječnosti počinjeni u 27 općina, kao i kampanja snajperisanja i granatiranja Sarajeva. Tužilaštvo smatra Karadžića odgovornim i za uzimanje više od 200 pripadnika UNPROFOR-a za taoce i žive štitove u maju i junu 1995. godine, što je karakterisano kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Radovan Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine, a pred Vijećem Tribunala u Haagu prvi put se pojavio deset dana poslije.

Na statusnoj konferenciji 1. jula ove godine Tužilaštvo je najavilo da će mu za izvođenje dokaza biti potrebno više od godinu dana, u okviru čega namjerava saslušati oko 230 svjedoka.

Optuženi je istakao kako smatra da bi “najkorektnije” bilo kada bi tužilac odustao od nekih tačaka optužnice i smanjio broj svjedoka “na razumnu mjeru”.

Nova statusna konferencija i početak suđenja očekuju se u septembru ove godine.