Vladimir Putin
0

"Nema potrebe da se ikome izvinjavamo"

FENA
Rusija nema potrebe da se bilo kome izvinjava povodom Južne Osetije, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin, dodajući da je zvanična Moskva apsolutno uvjerena da je u pravu i da je istina na njenoj strani.

"Nismo mi otišli nekuda, došli su na prag naše kuće, priredili tu krvavu akciju i provokaciju", rekao je premijer Putin sinoć u intervjuu TV kanalu "Rusija", dodajući da je Rusija štitila živote svojih mirovnjaka na koje se pucalo, prenosi Tanjug.

"Štitili smo živote civila Južne Osetije, a to je naš mirovni mandat. Mi smo obavezni bili da to uradimo", rekao je Putin, podsjećajući na ulogu holandskog mirovnog kontingenta u Srebrenici.

"Evropski mirovni kontingent 1995. godine predstavljali su Holanđani. I jednostavno se nisu miješali u sukob. Pobjegli. Sve do sada se sjećaju i traže oproštaj. Međutim, ljudi su ubijeni u Srebrenici", kazao je ruski premijer.

"Šta su očekivali od nas? Da postupimo isto i ne ispunimo dug prema ljudima koje smo bili dužni da štitimo?", upitao je on, dodajući da "nije neophodno" da se Rusija i pred kim izvinjava.

"Uvjereni smo da smo u pravu, ne namjeravamo ni da izazivamo, ni da se sporimo, nastavićemo da radimo", rekao je Putin.

U intervjuu za subotnju emisiju "Vijesti" koja se emituje na istom kanalu kao i "Rusija", a čiji su dijelovi emitovani 31. augusta uoči vanrednog samita Evropske unije o Gruziji, Putin je rekao da Rusija u Južnoj Osetiji postupa u okvirima moralnog i međunarodnog prava.

Prema Putinu, u međunarodnoj zajednici u vezi s tim pitanjem ima "mnogo emocija", ali on ne vidi "nikakve praktične korake koji bi potvrđivali zahlađenje" s Evropom.

"Nadam se da se to neće desiti", rekao je predsjednik ruske vlade, dodajući da "ako neka od evropskih zemalja želi da služi nečijim spoljnopolitičkim interesima", Rusija to ne može zaustaviti.

"Mislim, međutim, da će se mnogi naši, prije svega evropski partneri, rukovoditi - kako se u takvim slučajevima govori, prilično grubim, ali sasvim slikovitim izrazom - svako je sebi najbliži", rekao je Putin.

Ruski premijer je rekao da Rusija posjeduje deficitarne prirodne resurse za kojima postoji veoma velika potreba i bez kojih njeni partneri ne mogu da postoje "ili će im biti veoma teško".

Navodeći da su u pitanju nafta, gas, metali, drvo i hemijska đubriva, Putin je rekao da za Rusiju ne bi nastali veliki problemi ukoliko bi zapadni partneri željeli eventualno da odustanu od ruske robe i usluga ili prisustva na ruskom tržištu u vezi s postupcima Rusije u Južnoj Osetiji, otcjepljenoj gruzijskoj autonomnoj oblasti čiju je nezavisnost Moskva priznala.

"Šta da se radi - svijet je veliki, a potrebe za tim (ruskim) uslugama i robom u svjetskoj privredi su veoma velike", rekao je Putin.

Poslije oružanih sukoba u otcjepljenim gruzijskim autonomijama Južnoj Osetiji i Abhaziji u prvoj polovini augusta, Rusija je 26. augusta priznala njihovu nezavisnost, čemu se zapadne zemlje protive i pozivaju na poštivanje teritorijalne cjelovitosti Gruzije.