Svijet
0

Nema pomaka nakon susreta Kaczynski - Merkel

FENA
Merkel i Kaczynski
Merkel i Kaczynski
Poljaci su u petak ocijenili, nakon susreta između predsjednika Lecha Kaczynskog i njemačke kancelarke Angele Merkel, da nisu blizu dogovora o sistemu glasanja kvalificiranom većinom, zbog čega bi moglo doći do blokade dogovora o novom evropskom ugovoru.

Prema jednom poljskom diplomati, prijedlog koji je sinoć predočio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, da se manjoj grupi zemalja omogući blokiranje neke odluke usvojene kvalificiranom većinom, još uvijek je samo "slogan" koji će imati vrijednost "ako se njemu dodaju određeni parametri".

Među "parametre" on navodi mogućnost kašnjenja provedbe sistema dvostruke većine. Sinoć je drugi poljski izvor naveo odgađanje do 2020., dok bi novi ugovor trebao stupiti na snagu 2009.

Jedan poljski diplomat je ocijenio da se Poljskoj ne žuri da se postigne dogovor o tom pitanju, te da se s obzirom na "pojačani interes" ostalih zemalja članica za njenim stavom naslućuje da bi se evropski samit mogao završi u petak bez kompromisa te da se o "njemu ponovo raspravlja za šest mjeseci".

Novi susret Kaczynski - Merkel predviđen je prije ručka dužnosnika, prema poljskoj delegaciji.