Svijet
0

Nema oslobađanja trojice kolumbijskih talaca

FENA
Trojica talaca, koji se nalaze u rukama gerile Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (Farc), neće biti oslobođeni "pred Božić", saopćila je u ponedjeljak kolumbijska senatorica Piedad Cordoba.

"Oni neće biti oslobođeni pred Božić. Niko ih zasad nije vidio i ništa se ne zna šta se dešava", rekla je senatorica Cordoba, bivša posrednica venecuelanskog predsjednika Huge Chaveza o dosijeu o taocima Farc-a.

Međutim, skori povratak trojice talaca je "siguran i do njega će sigurno doći", rekla je Cordoba u telefonskom razgovoru.

Revolucionarne oružane snage Kolumbije (Farc) objavile su 18. decembra da se pripremaju da oslobode trojicu talaca, Claru Rojas, desnu ruku francuske Kolumbijke Ingrid Betancourt, obije otete u februaru 2002., njenog trogodišnjeg sina Emanuela, rođenog u zarobljeništvu te bivšeg kolumbijskog parlamentarca Conzuela Gonzalesa, koji je u rukama Farc-a od 2001.

Marksistička gerila je izjavila da se radi o "gestu zahvalnosti" prema venecuelanskom predsjedniku Hugu Chavezu i senatorici Cordobi, čiju je posredničku misiju ukinula Bogota.