Salome Zurabišvili
0

Nema nijednog Gruzijca u Abhaziji i Južnoj Osetiji

FENA
Nema "ni jednog Gruzijca" u Abhaziji i Južnoj Osetiji, izjavila je u utorak bivša gruzijska ministrica vanjskih poslova Salome Zurabišvili za francuski radio Europe1, govoreći o etničkom čišćenju koje su počinile ruske snage.

"Otišli su stanovnici gruzijskog etničkog porijekla s obje separatističke teritorije, "nema ni jednog Gruzijca na teritoriju Južne Osetije i Abhazije", izjavila je Zurabišvili.

"Može se igrati riječima i nazvati to kako se hoće", naglasila je ona, dok je Gruzija optužila Rusiju u ponedjeljak pred Međunarondim sudom pravde u Haagu za "etničko čišćenje" u Južnoj Osetiji i Abhaziji.

Gruzija procjenjuje da je oko 150.000 Gruzijaca raseljeno od početka ruske vojne intervencije u Južnoj Osetiji 8. augusta, koja je bila odgovor na neuspjeli pokušaj Tbilissija da povrati kontrolu nad ovim separatističkim teritorijem.

Bivša francuska ambasadorica u Tbilissiju gruzijskog porijekla Salome Zurabišvili je početkom 2004. godine postala ministrica vanjskih poslova prozapadne vlade u Tbilissiju, a zatim je prešla u opoziciju, nakon što ju je u novembru 2005. godine smijenio predsjednik Mihail Saakašvili.