Pakistanske vlasti objavile
0

Nema izručenja osumnjičenih za napade u Mumbaiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistan je objavio u utorak da neće izručiti Indiji nijednog osumnjičenog za bombaške napade u Mumbaiju i upozorio je da je, iako želi mir sa svojim susjedom, spreman za rat ako New Delhi odluči napasti.

Objava je došla u vrijeme rastućih tenzija između nuklearno naoružanih susjeda nakon što je Indija saopćila da će držati sve opcije otvorenim poslije prošlomjesečnog pokolja u Mumbaiju u kojem su 172 osobe ubijene a više od 300 ranjeno, javio je AFP.

"Mi ne želimo rat, ali smo potpuno spremni u slučaju da nam se on nametne", izjavio je pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi.

"Ne zanemarujemo našu obavezu da branimo svoju domovinu. Naša je želja, međutim, da ne bude rata", kazao je.

Indijski zvaničnici tvrde da militantna grupa Lashkar-e-Taiba, koja je smještena u Pakistanu uprkos tome što ju je zabranila vlada, iza krvoprolića, a indijski mediji su sugerirali kako bi moglo doći do indijskih napada na logore militanata.

Qureshi je izjavio kako šalje "veoma jasnu poruku" da njegova zemlja ne želi sukob s Indijom.

"Mi želimo prijateljstvo, žedlimo mir i želimo stabilnost - ali naše želje ne bi se trabale smatrati slabošću Pakistana", kazao je.

Ministar je također izjavio da pristajanje na indijske zahtjeve za izručenje osumnjičenih za napade u Mumbaiju ne dolaze u obzir i da će ih Pakistan, koji je uhapsio 16 ljudi od subote, zadržati u zemlji.

"Hapšenja su izvršena na osnovu naših vlastitih istraga. Čak i da se dokažu navodi protiv bilo koga od osumnjičenih, mi ih nećemo izriučiti Indiji. Mi ćemo im suditi po pakistanskim zakonima", izjavio je Qureshi.

Indija i Pakistan vodili su tri rata od stjecanja nezavisnosti od Britanije i skoro su se našli na rubu četvrtoga 2001. nakon napada na indijski parlament za koji je okrivljena Lashkar-e-Taiba (LeT), koja se prevodi kao Sveta vojska.