Ali Khamenei
0

VIDEO / "Nema dokaza o umiješanosti stranaca u nemire u Iranu"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Khamenei izjavio je danas da ne vjeruje da su opozicioni lideri, koji su okrivljeni za postizborne nemire, bili agenti stranih sila.

Khameneijevi komentari kontradiktorni su ranijim izjavama i optužbama koje su iznosili radikalni predstavnici iranske vlasti.

U Teheranu su u toku suđenja većem broju visokorangiranih predstavnika opozicije koji su optuženi da su sa stranim silama planirali organizaciju nemira.

Međutim, prema ocjeni analitičara  ajatolah vjerovatno pokušava da umiri tenzije.

"Ne optužujem lidere nedavnih nemilih događaja da su podređeni stranim silama, kao što su SAD i Velika Britanija, pošto pred mene još nije iznesen nijedan dokaz", rekao je Khamenei na državnoj televizijskoj stanici.

Ajatolah je istakao da "nema sumnje" da su masovne demonstracije tokom kojih je 30 lica poginulo bile planirane  unaprijed "bez obzira da li su to lideri znali ili ne."

On je naglasio da je zavjera poražena, jer "srećom neprijatelji ne razumiju dešavanja u Iranu i  dobili su šamar od iranskog naroda, ali se još nadaju i nastavljaju sa pritiskom".
Opozicioni lideri tvrde da je tokom nemira, koji su izbili nakon objavljivanja spornih rezultata predsjedničkih izbora održanih 12. juna na kojima je pobjedu odnio Mahmud Ahmadinejad poginulo više desetina lica, a da je više stotina uhapšeno.

Iran je početkom sedmice započeo četvrto masovno suđenje optuženima za podsticanje nasilja nakon objavljivanja spornih rezultata predsjedničkih izbora.

Nakon objavljivanja rezultata predsjedničkih izbora  Iran je zapao u najozbiljniju krizu poslije  Islamske revolucije 1979. godine, dok su iskazane i duboke podjele unutar vladajuće elite.

Iran je tokom ovog mjeseca  održao tri masovna suđenja za više od 100 uhapšenih prema optužbama koje se kreću od djelovanja protiv nacionalne bezbjednosti što je, prema zakonu, kažnjivo smrću.

Među onima kojima je suđenje započeto 8. avgusta nalaze se i Francuskinja Clotilde Reiss i dva Iranca zaposlena u britanskim i francuskim ambasadama u Teheranu.

Zapadne zemlje i organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su ova suđenja.