{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema brzih rješenja za dogovor s Hrvatskom

F
24.12.2008. u 10:17
0
0
Nema brzih rješenja za dogovor s Hrvatskom
0
Nema brzih rješenja za dogovor s Hrvatskom
Foto: Reuters
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u utorak da od Slovenije nitko ne smije očekivati da će se odreći ključnih nacionalnih interesa, dodajući kako nema brzih rješenja za zaplet nastao nakon slovenske blokade hrvatskih pristupne pregovora s EU-om.
Tuerk se na odnose s Hrvatskom osvrnuo u svečanom govoru u povodu godišnjice održavanja referenduma na kojemu su Slovenci prije 18 godina, 23. decembra 1990. godine, velikom većinom glasova podržali stvaranje samostalne Slovenije.

"Premda smo članovi europske obitelji, nitko od nas ne smije očekivati da ćemo se odreći ključnih nacionalnih interesa", rekao je Tuerk na svečanosti u Cankarevom domu u Ljubljani na kojoj su bili i članovi diplomatskog kora.

"Slovenija je i danas sačuvala vitalnost i demokratičnost. Naša sposobnost da donosimo odluke u kritičnim trenucima nije smanjena ni u našim odnosima s Hrvatskom i traženju puta za uključivanje Hrvatske u EU", rekao je Tuerk.

"Ne treba očekivati brza rješenja koja će omogućiti ulazak Hrvatske u EU, ali je uspjeh moguć i to u skladu s načelima međusobnog poštovanja i uzajamne koristi, te uz pomoć dobre diplomacije", izjavio je Tuerk.

Europska komisija u petak je izrazila žaljenje zbog toga što Slovenija na pristupnoj međuvladinoj konferenciji nije uklonila rezerve na većinu pregovaračkih poglavlja koja su se trebala otvoriti i zatvoriti pod predsjedanjem Francuske.

Najviši slovenski dužnosnici najavili su ovih dana široku diplomatsku aktivnost Slovenije kako bi drugim članicama Europske unije pokušali razjasniti zašto Slovenija nije mogla pristati na kompromisni tekst koji je predložilo francusko predsjedništvo EU-a, a koji bi omogućio deblokadu pregovora s Hrvatskom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: