Radost u Južnoj Africi
0

Nelson Mandela slavi 93. rođendan

Sarajevo-x.com
Nelson Mendela (Foto: AFP)
Nelson Mendela (Foto: AFP)
Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela u ponedjeljak slavi svoj 93. rođendan.

Tom prilikom je odlučio posjetiti selo u kojem je odrastao. Njegova je fondacija zatražila od ljudi da odvoje 67 minuta za volonterski rad, što je simbol njegove 67-godišnje političke borbe u Južnoj Africi, javlja AFP.

Već treću godinu zaredom 18. juli će biti označen kao Mandelin dan. Taj dan ujedno predstavlja i poziv svim ljudima na volonterski rad.

"Teško je mjeriti Mandelina dostignuća i doprinos borbi za slobodu. Vođa njegovog kalibra je simbol skromnosti i nesebičnosti", rekao je Shadrack Gutto sa Univerziteta u Južnoj Africi.

Mandela je vojnim avionom stigao u svoje selo Qunu u četvrtak. Pristup medijima i javnosti je bio zabranjen. Rođendan će proslaviti i u društvu svoje porodice. U javnosti je viđen nešto prije svog rođendana prošle godine. To se dogodilo tokom finala Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Ove godine će 93 djece širom svijeta stići u Mandelinu fondaciju, ali najvjerovatnije neće upoznati čovjeka koji je poznat i pod imenom Mandiba. Rođendansku pjesmu će mu zajednički pjevati 12,4 miliona djece u školama. Škole i vrtići su otvorili vrata svim volonterima koji žele pomoći u čišćenju. Također, produženo je radno vrijeme banaka krvi kako bi svi koji žele mogli darivati krv.

Mandela je bio prvi tamnoputi predsjednik Južnoafričke Republike. Zaslužan je uvođenje demokratije. Odato mu je priznanje za lični doprinos u borbi protiv aperhejda. U tom je režimu osuđen na 27 godina zatvora. Na slobodu je pušten 1990. godine. Vodio je pregovore koji su doveli do izbora 1994. godine. Svoju ljudsku dobrotu i dostojanstvo je iskoristio protiv rasnih podjela i doprinio pomirenju.