Svijet
0

Nelson Mandela danas slavi 90. rođendan

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Dobitnik Nobelove nagrade za mir, ličnost koja je najviše doprinijela rušenju aparheida u Južnoj Africi i čovjek koji se od jednoga od najpoznatijih zatvorenika uzdigao do predsjednika države - Nelson Mandela - danas slavi 90. rođendan, podsjeća u petak štampa širom svijeta.

Mandela, čiji će rođendan u subotu zvanično biti proslavljen u Južnoj Africi, rođen je na današnji dan 1918. godine. Proveo je u zatvoru 27 godina kao čelnik zabranjenoga crnačkog pokreta otpora Afričkoga nacionalnog kongresa (ANC) prije nego što je postao prvi "crni lider" Južne Afrike, podsjeća BBC.

Otkad je sišao s vlasti 1999. godine, Mandela je postao uvažavani južnoafrički ambasador koji vodi kampanju za borbu protiv side i pomaže u promociji svoje zemlje za dobivanje uloge domaćina Svjetskog kupa u nogometu 2010. godine.

Mandela je osnovao fond za širenje mreže novih škola kako bi djecu izveo iz starih zgrada napravljenih od blata i često je bio posjetilac južnoafričkih obrazovnih ustanova.

Zvanično se povukao iz javnosti 2004. godine kako bi se posvetio porodici i prijateljima, navodi BBC.

Britanski The Independent piše da je s današnjim danom Mandela skoro dva puta premašio prosječan životni vijek u Južnoj Africi.

"Podatak da je Mandela među rijetkim Afrikancima koji dožive tako duboku starost, podsjeća nas na to koliko je još dugačak put do trenutka kada će Crni kontinent moći stati rame uz rame s ostatkom svijeta, ali i dodatno ističe ogromnu važnost principa za koje se ovaj veliki čovjek borio tokom čitavoga svog života", ističe Independent u petak.