Svijet
0

Nelson Mandela će Božić provesti u bolnici

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela će najvjerovatnije božićne praznike provesti u bolnici jer njegovi ljekari ne žele da ga puste na kućno liječenje sve dok ne budu sasvim zadovoljni njegovim zdravstvenim stanjem, objavili su južnoafrički mediji.

Glasnogovornik južnoafričkog predsjedništva Mac Maharaj izjavio je kako ljekari koji se brinu o Mandelinom zdravlju nisu dali nikakve indikacije o puštanju iz bolnice u Pretoriji, glavnom gradu Južnoafričke Republike.

"U ovoj fazi nema novih informacija o njegovom zdravstvenom stanju i njegovi ljekari nisu dali nikakve indikacije o tome kad bi Mandela mogao biti pušten iz bolnice", objavio je IOL, južnoafrička novinska agencija 15 novinskih izdavača jučer.

Mandela je hospitaliziran 8. decembra pod dijagnozom plućne infekcije i operiran je. Ljekari su nakon operacije kazali kako se njegovo zdravstveno stanje popravlja i da odgovara na terapiju.

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma objavio je prije nekoliko dana da je zdravstveno stanje 94-godišnjeg Mandele ozbiljno.

Južnoafrički biskup Desmon Tutu kazao je prije nekoliko dana kako se moli za Mandelino zdravlje i oporavak. Tutu i Mandela dobitnici su Nobelove nagrade za mir zbog uloge u borbi protiv vladavine bijele manjine u Južnoafričkoj Republici. Mandela je u zatvoru proveo 27 godina i bio južnoafrički predsjednik pet godina nakon što je ozabran na prvim demokratskim izborima u toj zemlji 1994.