Uragan rasplamsao vatru
21

Nekontrolisani šumski požari na Havajima primoravaju hiljade stanovnika na evakuaciju

S. Š.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Požari rasplamsani vjetrovima uragana "Dora" pustoše Havaje, evakuacije su već počele, škole se zatvaraju, a proglašena je i vanredna situacija.

Šumski požari na Havajima - dijelom potaknuti snažnim vjetrovima iz uragana koji je prolazio - primorali su stotine građana na evakuaciju, doveli do gubitka struje u hiljadama domova, uništili kuće, a neki stanovnici morali biti evakuisani okeanom kako bi se spasili od požara.

Glasnogovornica okruga Maui Mahina Martin rekla je za USA Today u srijedu da požari pogađaju tri područja ostrva: Lahaina, stambeno i turističko područje sa komercijalnom četvrti u zapadnom Mauiju; Kula, stambeno naselje u unutrašnjosti, planinsko gorsko područje; i Kihei, dom mješavine stambenih kuća, kondominijuma, kratkoročnih kuća za odmor i objekata za posjetitelje u Južnom Mauiju.

Zvaničnici okruga Maui rekli su da je više objekata izgorjelo i da su na snazi ​​višestruke naredbe za evakuaciju dok se ekipe hitnih intervencija bore protiv požara na objektima. Martin je rekla da još uvijek nije jasno koliko je ljudi evakuirano, koliki su požari i koliko je objekata oštećeno.
Havajska nacionalna garda je aktivirana i pomaže Policijskoj upravi Mauija na kontrolnim tačkama saobraćaja.

[TWITTER]1689316310172278803[/TWITTER]

Nacionalna meteorološka služba saopćila je da su uragan "Dora", koji je prolazio 800 km južno od lanca ostrva, i veoma jak visoki pritisak sjeverno od države proizveli jake, štetne vjetrove tokom noći koji su rasplamsali vatru, piše USA Today.