Aktivisti u Kini spriječili zločin
0

FOTO / Nekoliko stotina pasa spašeno iz lonca

Sarajevo-x.com
Pseće meso na poslužavniku Kinezima je specijalitet, ali za sve druge zločin. Tokom vikenda 200 ljubitelja životinja zaustavilo je kamione u kojima je prevoženo nekoliko stotina pasa koji su trebali završiti na stolovima restorana.
Foto: AFP
Foto: AFP
Borci za prava životinja godinama pokušavaju zabraniti posluživanje psećeg mesa u Kini. U Pekingu je jučer jedan aktivista prepriječio put kamionima koji su prevozili pse, te preko microbloging servisa obavijestio ljubitelje životinja.

Kako piše China Daily, pse, uglavnom ukradene, prevozili su iz centralne provincije Henan u restorane u provinciji Jilin. Aktivisti su uspjeli spasiti više od 400 pasa.

Foto: AFP
Foto: AFP
Naime, više od 200 ljubitelja životinja okružilo je kamione u kojima su prevoženi psi i nakon 15-satne obustave saobraćaja uspjeli su u svom naumu. Psi su oslobođeni, a za otkupninu aktivisti su platili 17.600 dolara.

Posljednjih nekoliko godina u Kini aktivisti su uspjeli spriječiti i prevoz nekoliko hiljada mački u mesnice u južnoj Kini, gdje je mačije meso poslastica.

Foto: AFP
Foto: AFP
Pseće i mačije meso u Kini se najčešće koristi tokom zimskih mjeseci jer se vjeruje da potiče rad cirkulacije.

Vlast pokušava već izvjesno vrijeme da se izbori s ovim problemom, međutim jako malo je u tome postignuto.