Svijet
0

Nekoliko potresa pogodilo jugoistok Irana

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Iransku pokrajinu Kerman pogodilo je u četvrtak nekoliko potresa, od kojih jedan jačine šest stepeni, koji usprkos svojoj jačini najvjerovatnije nisu prouzročili ni žrtve ni veća oštećenja, prema prvim saopćenjima lokalnih vlasti.

Nakon potresa jačine šest stepeni koji je u 08.38 sati po srednjoevropskom vremenu pogodio regiju grada Mohammadabad-Rigana na jugoistoku Irana, uslijedio je još jedan od 4,8 stepeni nekoliko minuta kasnije, prema web-stranici državne televizije.

Nešto ranije, početkom jutra, dva potresa jačine 5,1 i 4,0 stepena potresla su istu planinsku, slabo naseljenu oblast, dodaje se u saopćenju.

Mjesni guverner Mohammad Berzang izjavio je na televiziji, ne navodeći više pojedinosti, da ovi, relativno jaki potresi, nisu uzrokovali "veću štetu".

On je za agenciju Fars precizirao da se "središte potresa nalazilo u planinskoj oblasti", i da do sada nije primio "nikakve informacije o povrijeđenima i mrtvima" u selima ove regije.

Mohammadabad-Rigan se nalazi stotinjak kilometara jugoistočno od grada Bama, uništenog u decembru 2003. godine u potresu jačine 6,3 stepena, u kojem je 31.000 ljudi izgubila život.

Nekoliko velikih seizmičkih pukotina presijeca Iran i redovno ga pogađaju razorni potresi.