Uoči praznika
0

Nekoliko hiljada letova u Americi otkazano zbog nevremena

S. Š.
Nevrijeme širom američkog kontinenta (Screenshot/X.com)
Nevrijeme širom američkog kontinenta (Screenshot/X.com)
Blizu pet hiljada letova unutar Sjedinjenih Američkih Država je odgođeno, a nekoliko desetina ih je potpuno otkazano zbog olujnog nevremena koje sa sobom donosi kišu i jak vjetar.

Očekuje se da će se olujni sistem pomjeriti sa srednjeg zapada do podneva u srednjeatlantske i sjeveroistočne regije, uzrokujući probleme na putu i u zraku. Osim toga, očekuje se da će susnježica, snijeg i grad padati u dijelovima unutrašnje sjeveroistočne i sjeverne Nove Engleske.

Na južnoj strani olujnog sistema obilna kiša i jaka grmljavina kretat će se u dijelovima jugoistoka. Montgomery i Mobile u Alabami i Pensacoli na Floridi najveći su gradovi koji su pod velikim rizikom - u tim dijelovima moguć je i tornado.

Glavni aerodromi pogođeni udarima vjetra i kiše u utorak su Chicago O'Hare, Hartsfield-Jackson Atlanta i Charlotte Douglas u Sjevernoj Karolini, kao i aerodromi Washington, DC, Philadelphia i New York City.
Mnogi putnici u SAD-u ostat će uskraćeni za praznični dan sa svojim porodicama zbog nevremena (Foto: EPA-EFE)
Mnogi putnici u SAD-u ostat će uskraćeni za praznični dan sa svojim porodicama zbog nevremena (Foto: EPA-EFE)

Marc Chenard, meteorolog iz NWS-a, kazao je da će olujno vrijeme prestati do Dana zahvalnosti, koji se u Americi proslavlja u četvrtak.

Od tada se predviđa nešto snijega za dijelove sjeverne Nove Engleske i dijelove Montane, Wyominga i Idaha. U New Yorku su, također, gradske službe izdale upozorenja na obilne kiše i jake vjetrove.

Inače, Dan zahvalnosti je praznik kada mnogi Amerikanci putuju svojim porodicama. Šef Uprave za sigurnost saobraćaja David Pekoske ranije ove sedmice je rekao kako se očekuje da će ova praznična sezona biti najprometnija ikad.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Većina putnika za Dan zahvalnosti vozit će se kako bi stigli na tradicionalnu večeru s porodicom, a upravo zbog otkazanih letova.