Uzvikivali "Smrt Americi"
0

Nekoliko hiljada demonstranata marširalo u Iraku na godišnjicu ubistva Soleimanija

FENA
Demonstranti u Iraku (Foto: Twitter)
Demonstranti u Iraku (Foto: Twitter)
Hiljade pristalica iračkog saveza oružanih grupa Hashed al-Shaabi u subotu je obilježilo drugu godišnjicu ubistva iranskog komandanta i njegovog iračkog poručnika u napadu američkog drona.

Uzvikujući "Smrt Americi", okupili su se na trgu u Bagdadu u čast iranskog generala Qasema Soleimanija, koji je bio na čelu snaga Quds, ogranka za vanjske operacije elitne Revolucionarne garde, do njegove smrti 3. januara 2020. godine.

"Američkom terorizmu mora doći kraj", stajalo je na jednom natpisu na skupu pristalica proiranskog Hasheda, bivše paravojne alijanse koja je integrisana u irački državni sigurnosni aparat.

Bivši američki predsjednik Donald Trump naredio je napad u kojem je ubijen Soleimani u blizini aerodroma u Bagdadu zajedno sa njegovim iračkim poručnikom Abu Hamdijem al-Muhandisom, Hashedovim zamjenikom.

Trump je tada rekao da je ubistvo izvršeno kao odgovor na val napada na američke interese u Iraku.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Ubistvo Soleimanija, tvorca iranske bliskoistočne vojne strategije, izazvalo je šokove širom regiona i izazvalo strah od direktnog vojnog sukoba između decenijama starih zakletih neprijatelja Washingtona i Teherana.