Al-Jazeera
0

Nekoliko Gadafijevih pomoćnika napušta Libiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izvjestan broj osoba bliskih libijskom čelniku Moameru Gadafiju napušta zemlju i odlazi u susjedni Tunis, javila je televizija Al-Jazeera ne navodeći detalje ni imena tih osoba, prenosi Reuters.

Tripoli je u četvrtak najprije demantirao, a zatim potvrdio da je bivši šef libijske diplomatije Musa Kusa podnio ostavku, a drugi visoki dužnosnik ove zemlje koji je napustio svoju dužnost je Ali Abdussalam Treki, bivši ministar vanjskih poslova, kojega je Gadafi imenovao za veleposlanika pri Ujedinjenim nacijama.

Associated Press navodi da jedan istaknuti libijski diplomat, koji sada podržava opozicijske snage u toj zemlji, kaže da većina istaknutih libijskih dužnosnika pokušava napustiti Gadafija, ali da su pod strogim mjerama sigurnosti i da imaju problema otići iz zemlje.

Zamjenik libijskog veleposlanika u UN-u Ibrahim Dabas rekao je za američku agenciju da je misija Libije u UN-u, koja sada u potpunosti podržava opozicijske snage u toj zemlji, znala dva dana unaprijed da će Kusa podnijeti ostavku.

"Ovo je veliki udarac za režim", rekao je Dabas, ističući da je misija čekala desetak dana da to učini i Treki.