I sami bili napadnuti
24

Nekoliko dana prije napada u Moskvi, Iran upozorio Rusiju na mogućnost "terorističke operacije"

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran je upozorio Rusiju na mogućnost velike "terorističke operacije" na njenoj teritoriji uoči masovnog ubistva u Crocus City Hallu u predgrađu Moskve, piše Reuters pozivajući se na izvore.

"Danima prije napada u Rusiji, Teheran je podijelio informacije s Moskvom o mogućem velikom terorističkom napadu unutar Rusije do kojih je došlo tokom ispitivanja uhapšenih u vezi sa smrtonosnim bombaškim napadima u Iranu", kazao je izvor za Reuters.

U januaru je iransko ministarstvo obavještajnih službi objavilo hapšenje 35 osumnjičenih koji su povezani s eksplozijama u jugoistočnom gradu Kermanu 3. januara, koje su rezultirale smrću oko 100 ljudi. Ministarstvo je 19. januara izjavilo da je uhapsilo komandanta ogranka Islamske države ISIS-Khorasan (ISIS-K) sa sjedištem u Afganistanu.

Drugi izvor, koji je također želio ostati anoniman zbog osjetljivosti ovog pitanja, izvijestio je da u informacijama koje je Teheran dostavio Moskvi o predstojećem napadu nedostaju detalji o vremenu i tačnom cilju.

"Oni (članovi ISIS-K) dobili su instrukcije da se pripreme za značajnu operaciju u Rusiji... Jedan od terorista (uhapšen u Iranu) rekao je da su neki članovi grupe već otputovali u Rusiju", rekao je drugi izvor.

Citat trećeg izvora, visokog zvaničnika službe sigurnosti: "Pošto je Iran godinama žrtva terorističkih napada, iranske vlasti su ispunile svoju obavezu da upozore Moskvu na osnovu informacija dobijenih od tih uhapšenih terorista."

Izvor, upoznat sa američkim obavještajnim podacima o predstojećem napadu u Rusiji, izvijestio je da su oni zasnovani na presretnutim razgovorima između militanata ISIS-K.

Reuters napominje da iransko Ministarstvo vanjskih poslova i Kremlj nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom ove priče. Bijela kuća također nije dala nikakve komentare.