Svijet
184

Nekoliko austrijskih i njemačkih političara stanje u Turskoj uporedili s dolaskom Hitlera na vlast

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Čelnik njemačke liberalne Slobodarske demokratske partije i austrijske desničarske Slobodarske partije uporedili su stanje u Turskoj nakon pokušaja državnog udara sa stanjem u Njemačkoj 1933. godine, kada je na vlast došao Adolf Hitler.

Nesupjeli pokušaj državnog udara i atentata na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana rezultirao je uvođenjem vanrednog stanja u državi u naredna tri mjeseca. Veliki broj institucija, uključujući određene škole, medije i druge je zatvoren.

Više od 60.000 ljudi je dobilo otkaze u državnoj službi, mnogima su oduzeti pasoši, a turska policija intenzivno provodi istragu kako bi spriječili i najmanju opasnost od ponavljanja pokušaja državnog udara.

U intervjuu za Bild lider Slobodarske demokratske partije (FDP) Christian Lindner kazao je da vidi paralelu između trenutnog stanja u Turskoj i stanja 1933. godine u Njemačkoj, kada je Hitler uvodio čeličnu vlast pod izgovorom da su komunisti velika prijetnja, prenosi Russia today.

"Stanje nakon pokušaja državnoh udara u Turskoj je kao u Njemačkoj 1933. godine. Gradi se autoritativan režim, prilagođen samo za pojedince. Ugrožene su slobode i prava građana, zbog čega takva Turska ne može biti partner za EU", kazao je Lindner.

Lider Slobodarske partije Austrije Heinz-Christian Strache također je Tursku uporedio sa Hitlerovom Njemačkom. U intervjuu za Die Presse Strache je rekao da je državni udar "organizirala" vlast u toj zemlji, kako bi se obezbijedio predsjednički sistem za Erdogana.

"Iskusili smo takve mehanizme i ranije, poput Njemačke 1930-tih godina", kazao je Strache.

Ove izjave dolaze u jeku oštrih izjava između zvaničnika Austrije i Turske, nakon što je Austrija otvoreno priznala da se protivi nastavku daljnih pregovora s Turskom o Evropskoj uniji.