{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neke siromašne zemlje blizu "kritične tačke"

F
2.7.2008. u 12:07
0
0
Neke siromašne zemlje blizu "kritične tačke"
0
Neke siromašne zemlje blizu "kritične tačke"
Foto: AP
Nekoliko siromašnih zemalja je blizu "kritične tačke" nakon koje neće moći "prehraniti vlastito stanovništvo i osigurati ekonomsku stabilnost", izjavio je u utorak uvečer direktor Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Dominique Strasuss-Kahn ne spominjući konkretne države.
Strasuss-Kahn je rekao, pozivajući se na izvještaj stručnjaka MMF-a, da su 33 najsiromašnije zemlje u svijetu zbog poskupljenja hrane morale u prvoj polovini ove godine izdvojiti dodatne 2,3 milijarde dolara ili približno 0,5 posto godišnje vrijednosti svoga bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Rast cijena nafte i drugih važnih energenata koštao je 59 najsiromašnijih zemalja ove godine dodatnih izdataka u vrijednosti 35,8 milijardi dolara, odnosno 2,2 posto vrijednosti BDP-a.

Stručnjaci MMF-a navode u svojoj analizi da se rast inflacije u 120 zemalja s tranzicijskom ekonomijom nastavlja, a da samo izdaci za ishranu u najsiromašnijim zemljama "odnesu" više od 50 posto svih troškova života.

Ne promijene li se ova nepovoljna kretanja, u svijetu će se brzo povećavati broj gladnih ljudi, upozoravaju u svojoj analizi stručnjaci MMF-a, prenosi agencija Itar-Tass.

Dominique Strasuss-Kahn je naglasio da međunarodna zajednica solidarno mora rješavati probleme najugroženijih zemalja.

MMF je kao odgovor na sadašnju prehrambenu krizu u svijetu već osnovao posebni mehanizam finansijske pomoći koji je do sada iskoristilo sedam zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: