Nakon 43 godine
22

Nekadašnji simbol hladnog rata i ruske vojne moći odlazi na otpad

B. H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
Ruska mornarica povlači podmornicu s balističkim projektilima koja je Rusiji pružala sposobnosti nuklearnog napada još od Hladnog rata.

Ruska strateška podmornica na nuklearni pogon klase Akula Dmitry Donskoy izlazi iz upotrebe ove sedmice, rekao je za agenciju TASS čelnik kabineta za podršku mornarici Vladimir Maltsev.

Brodogradilište Sevmash započelo je izgradnju podmornice Dmitry Donskoy 1976. godine, a porinuta je 1980. godine, navodi TASS. Ime je dobila po čuvenom vođi koji se borio protiv mongolske vlasti nad Rusijom 1300-ih.

Prema TASS-u, šest podmornica klase Akula je izgrađeno i poslano u sastav Sjeverne flote Sovjetskog Saveza. Tri podmornice klase Akula su uklonjene uz finansijsku podršku SAD-a nakon raspada Sovjetskog Saveza. Također su rekli da su dvije podmornice, Arhangelsk i Severstal, povučene iz upotrebe i također čekaju zbrinjavanje.

Interkontinentalne balističke rakete bile glavno oružje podmornice sve do 2002. godine kada je podmornica nadograđena sa raketom Bulava. Podrmornica Dmitry Donskoy uplovila je u Baltičku flotu u ljeto 2017. godine kako bi učestvovala u mornaričkoj paradi.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ruska mornarica suočava se s puno različitih izazova. Ruski ratni brod Moskva, vodeći brod ruske Crnomorske flote , potonuo je u aprilu 2022. godine nakon što su ga pogodile dvije protubrodske rakete R-360 Neptun.

Od početka rata u februaru 2022. godine ukrajinska vojska uništila je ukupno 18 ruskih ratnih brodova i drugih plovila.

Iako je velik dio ukrajinske mornarice uništen ili zarobljen u ruskom osvajanju Sevastopolja 2014., Ukrajina prkosi ruskim pokušajima potpune pomorske nadmoći u Crnom moru upotrebom protubrodskih projektila i mornaričkih dronova.