|

Nekada treći čovjek Vatikana proglašen krivim za seksualno zlostavljanje djece

Nekada treći čovjek Vatikana proglašen krivim za seksualno zlostavljanje djece
39
Klix.ba
26.2.2019. u 08:20
74
komentara
39

dijeljenja
Nekada treći čovjek Vatikana proglašen krivim za seksualno zlostavljanje djece Foto: EPA-EFE
Kardinal George Pell, vatikanski blagajnik i nekada treći najmoćniji čovjek u Vatikanu, proglašen je krivim za seksualno zlostavljanje djece nakon suđenja u Melbourneu.
George Pell je na sudu u Melbourneu proglašen krivim za prestupe nad 13-godišnjim dječacima, koji su pjevali u horu Katedrale Sv. Patrik, u prostorijama crkve prije 22 godine, a kazna će biti objavljena početkom marta, piše The Guardian.

Pell je inače osuđen još 11. decembra jednoglasnom presudom porote, ali prema australskim zakonima ova odluka nije mogla postati javna dok se ne završi još jedno suđenje za seksualno zlostavljanje dječaka iz 70-ih godina, na kojem je Pell oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Osuđeni tvrdi da je nevin i uložio je žalbu na presudu.

Pell je postao najviše pozicionirani dužnosnik Vatikana kojem se sudilo za seksualno zlostavljanje. Vatikan još nije prokomentirao presudu, ali je objavio da su Pell i još dva kardinala uklonjeni iz Vijeća savjetnika.

Osuđujuća presuda za Pella, koji će najvjerovatnije biti zatvoren, je veliki šok za globalnu katoličku zajednicu i udarac za papu Franju koji pokušava djelovati u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece unutar crkve.
Prijavi grešku


Komentari (74)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...