{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nejasna" optužnica protiv Karadžića

S
6.5.2009. u 18:58
0
10
"Nejasna" optužnica protiv Karadžića
0
"Nejasna" optužnica protiv Karadžića
Pretresno vijeće Haškog tribunala, pred kojim se vodi predmet protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, zatražilo je danas od Tužilaštva da precizira pojam "sveobuhvatnog" udruženog zločinačkog poduhvata i objasni vezu sa preostala tri takva djela koja se Karadžiću stavljaju na teret, javlja dopisnik Srne iz Haga.
Predsjedavajući sudija Ian Bonomi rekao je na statusnoj konferenciji da nije jasno šta je Tužilaštvo htjelo da kaže svojim formulacijama, a zastupnik optužbe Alan Tieger konstatovao je da je "možda došlo do greške time što je primijenjen termin 'sveobuhvatni' za dugu kampanju krivičnog ponašanja od 1992. do 1995. godine".

Bonomi je u jednom trenutku zapitao da li možda "izraz 'sveobuhvatni' nema smisla i da li ga treba izbaciti".

U optužnici protiv Karadžića govori se o četiri oblika "udruženog zločinačkog poduhvata", gdje se, osim "sveobuhvatnog", on tereti i za zločinačke poduhvate genocida nad srebreničkim muslimanima, za širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva i za uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce.

Karadžić je uložio prigovor na formu optužnice i o tome će sudsko vijeće odluku donijeti naknadno.

Karadžićev zahtjev da se i Tužilaštvu ograniče kontakti sa medijima na način na koji su ograničeni njemu, odbačen je, uz ocjenu da se to pitanje ne može smatrati primjerenim. Karadžić je istakao da će "490 svjedoka, koliko se očekuje, biti samo pod uticajem stavova optužbe, i da neko mora da postigne balans".

Povodom pitanja imuniteta od krivičnog gonjenja, konstatovano je da je Karadžić dobio određeni materijal od vlade SAD, dok je sudsko vijeće izrazilo zabrinutost stavom Švedske. Odgovor na Karadžićev zahtjev za razgovor sa švedskim diplomatom Carlom Bildtom, može se očekivati najranije iduće sedmice, rekao je sudija Bonomi.

Razgovor sa Bildtom odbrana je zatražila uz obrazloženje da je on kao visoki predstavnik u BiH bio u svakodnevnom kontaktu sa američkim diplomatom Richardom Holbrookom i da su oni "zajednički bili odgovorni da isposluju Karadžićevu ostavku, uoči prvih izbora poslije potpisivanja Dejtonskom sporazuma".

Karadžiću je dat rok do 25. maja da preda podnesak kojim osporava nadležnost Tribunala da mu sudi na osnovu navodnog sporazuma o imunitetu sa Holbrookom. Ukoliko Karadžić dobije dodatni materijal važan za donošenje odluke, taj materijal će moći da bude predat prije nego što ona bude donesena, istakao je Bonomi.

Prema njegovim riječima, naredna statusna konferencija u ovom predmetu biće održana, najvjerovatnije, 3. juna.

Današnja rasprava započela je neformalnom konverzacijom, tako što je Bonomi upitao Karadžića "da li je dobro raspoložen", na šta je on odgovorio: "Kao i uvijek, vaše lordstvo".

Karadžić je čestitao "Romima i Srbima svetog Đorđa", uz konstataciju da zna da "sveti Đorđe štiti Engleze, i pretpostavlja da on nema ništa ni protiv Škota", aludirajući na porijeklo Bonomija.

"Šokiran sam da čujem za Vaše simpatije za svetog Đorđa, koji nije zaštitnik Škota, već je to sveti Andrija", istakao je Bonomi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: