ICTY
0

Neizvjesno pojavljivanje Karadžića pred sudom

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću trebalo bi da počne u ponedjeljak pred Haškim tribunalom, ali još nije izvjesno da li će se on pojaviti u sudnici, pošto je najavio da "ne namjerava da dođe, jer nije spreman za suđenje".

Glasnogovornica Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je Tanjugu da Karadžić može da odbije da dođe u sud, odnosno da bude priveden iz pritvorske jedinice koja se nalazi u Sheveningenu nekoliko kilometara od zgrade tribunala, ali i da "ne može biti natjeran da prisustvuje suđenju protiv svoje volje".

Jelačićeva je naglasila da je u slučaju da se Karadžić u ponedjeljak ne pojavi pred sudom, sudskom vijeću "u čijim je rukama čitav ovaj proces", stoji na raspolaganju više opcija, a jedna od njih je da otvori glavni pretres, odnosno počne suđenje, i bez njegovog prisustva.

Ona je objasnila da, prema Statutu tribunala, nije određena nijedna opcija kao obavezna, tako da će Sudsko vijeće na čelu sa sudijom O-Gononom Kwonom procjeniti situaciju, a zatim donijeti odgovarajuću odluku.

Prema pravilima tribunala, jedna od opcija koja, također, stoji na raspolaganju Sudskom vijeću je i da se Karadžiću koji se brani sam, nametne branilac po službenoj dužnosti, ukoliko vijeće procjeni da "okrivljeni svojim ponašanjem ometa vođenje sudskog postupka".

Jelačićeva je ponovila da zasad nema indicija da se postupak neće odvijati prema zakazanom rasporedu, bez obzira na Karadžićeve najave bojkota suđenja.

Karadžić je u četvratk obavijestio Tribunal da njegova odbrana još nije spremna za suđenje jer mu nije ostavljeno dovoljno vremena za pripremu i da se zbog toga neće pojaviti u sudnici.

"Nijedan zastupnik na svijetu ne bi mogao za ovo vrijeme obaviti pripremu odbrane. Trebalo je da ovaj najkrupniji proces dobije bar prosječno vrijeme za pripremu koje iznosi najmanje dvije godine", istakao je Karadžić, dodajući da će, čim odbrana bude spremna, o tome obavijestiti Sudsko vijeće i Tužilaštvo.

Tužilaštvo Haškog tribunala podnijelo je 19. oktobra Sudskom vijeću preciziranu optužnicu protiv Karadžića. Prema toj, skraćenoj, verziji optužnice, bivši predsjednik RS optužen je, kao i u prethodnoj, po 11 tačaka za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući dvije tačke za genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Karadžić je 21. jula 2008. godine uhapšen u Beogradu, poslije 12 godina skrivanja, a 30. jula je prebačen u Hag.

Od početka procesa negira krivicu i tvrdi da je 1996. zaključio sa američkim diplomatom Richardom Holbrookom sporazum o imunitetu prema kojem neće biti procesuiran pred Tribunalom u Hagu, prenose agencije.