Iran
0

Neizvjesna sudbina uhapšenih planinara

SRNA
Troje američkih planinara koji su uhapšeni u Iranu nisu poštovali granicu i zaslužuju kaznu, rekao je danas predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad, ali je izrazio nadu da će oni biti uskoro oslobođeni.

Ahmadinedžad je u intervjuu za američku medijsku kuću NBC rekao da bi oslobođenje Amerikanaca možda moglo biti povezano sa puštanjem na slobodu iranskih diplomata za koje on navodi da su ih uhapsili američki vojnici u Iraku.

Njegovi komentari bili su odgovor na pismo koje mu je poslala porodica uhapšenih planinara.

Troje planinara Shane Bauer /27/, Sarah Shourd /27/ i Josh Fattal /27/ su prije mjesec dana prešli iransku teritoriju, gdje su uhapšeni. 

Njihove porodice tvrde da su oni slučajno zalutali preko iranske granice. 

Jedan od visokorangiranih iranskih političara rekao je da je njihov ilegalni ulazak u zemlju možda povezan sa nemirima koji su izbili nakon objavljivanja spornih rezultata predsjedničkih izbora održanih 12. juna.

Iranska vlada je saopštila da će im biti potrebno određeno vrijeme da sprovedu istragu o ovom slučaju. 
Majke uhapšenih planinara apelovale su na Ahmadinedžada da njih troje dovede u SAD kao humanitarni gest tokom iduće sedmice kada bude prisustvovao zasjedanju Generalne skupštine u New Yorku, međutim iranski predsjednik je pod znak pitanja stavio mogućnost da će Vašington načiniti sličan gest.

"Pet iranski diplomata je već dvije godime u američkom vojnom zatvoru. Oni nisu prekršili zakon. Oni su imali diplomatska posla i živote u Arbilu u Iraku.  Američka vojska ih je uhapsila. Dali će američka vlada učiniti humanitarni gest i osloboditi ih? Naravno da smo pod istim uslovima spremni da načinimo recipročan ustupak", rekao je Ahmadinedžad.

Nije poznato o kojim je diplomatama govorio Ahmadinedžad jer su američki vojnici uhapsili pet iranskih diplomata i nekoliko njih je rdilo u Arbilu ali su svi oslobođeni u julu nakon čega su ih iračke vlasti vratile u Iran.

SAD su saopštile da oslobađaju diplomate na zahtjev vlade u Bagdadu i u skladu sa američko-iračkim bezbjednosnim sporazumom koji je u januaru stupio na snagu.