Svijet
0

Negroponte položio zakletvu, 1. marta kreće na azijsku turneju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
John Negroponte položio je u utorak zakletvu na dužnost zamjenika američke državne tajnice, nakon što je napustio mjesto nacionalnog obavještajnog direktora gdje je od 2004. do kraja 2006. koordinirao i nadzirao rad 16 američkih obavještajnih agencija.

"Kao zamjenik državne tajnice John Negroponte igrat će važnu ulogu u oblikovanju naše vanjske politike. On će pomoći u vođenju naših diplomata diljem globusa. Djelovat će kao glavni operativac State Departmenta. Radit će s državnom tajnicom Rice i čelnicima drugih saveznih agencija kako bi osigurao da Amerika govori jednim glasom", rekao je na svečanom polaganju Negroponteove prisege, predsjednik SAD George W. Bush.

Negroponte (67) je od 1960. do 1997. bio karijerni diplomat u State Departmentu, a kao ambasador službovao je u osam zemalja na tri kontinenta. Bio je zamjenik i savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Ronalda Reagana, ambasador SAD-a pri UN-u, prvi ambasador SAD-a u Iraku nakon invazije 2003. i prvi nacionalni obavještajni direktor.

Dolazi na mjesto zamjenika državne tajnice Rice koje je upražnjeno od ostavke Roberta Zoellicka u julu prošle godine.

Prvo putovanje Johna Negropontea na novoj dužnosti bit će 1-6. marta u Japan, Kinu i Južnu Koreju, s čijim će dužnosnicima razgovarati o nizu bilateralnih i strateških pitanja uključujući pitanja vezana uz Irak, Iran, Afganistan i nuklearni program Sjeverne Koreje, regionalnu sigurnost, rat protiv terorizma i trgovinu, najavio je State Department, prenijela je Hina.