Svijet
0

Neformalnim susretom s Medvedevom počeo samit Rusija-EU

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Neformalnim susretom ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva s dužnosnicima Evropske unije u četvrtak uvečer je počeo 21. redovni samit Rusija - Evropska unija u "naftnoj prijestonici" Rusije sibirskom gradu Hanti-Mansijsku.

Medvedev je s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, predsjednikom Evropske komisije Jose Manuelom Barrosom i premijerom Slovenije, koja predsjedava Unijom, Janezom Janšom razmotrio aktuelna međunarodna pitanja, izjavio je predstavnika ruske delegacije agenciji Itar-Tass.

Medvedev, Solana, Barroso i Janša "prilično detaljno" razmotrili su i aktualna međunarodna pitanja, "uključujući i krizne pojave", a razgovarano je o procesima u svjetskoj ekonomiji, situaciji u međunarodnom finansijskom sistemu i o proizvodnji hrane.

Izvor Itar-Tassa rekao je da su gosti iz EU-a pokazali veliko interesiranje za inicijativu ruskog predsjednika o razradi novog sporazuma o evropskoj sigurnosti.

"Oni su se živo interesirali za stav Medvedeva o tome kakav bi mogao biti taj dokument i kako on ocjenjuje opću situaciju u toj oblasti", rekao je sagovornik ruske državne agencije.

Ruski predsjednik je uoči samita ponovio zalaganje za postizanje novog sporazuma o evropskoj sigurnosti, ističući da se problemi s kojima se sada suočava međunarodna zajednica ne mogu riješiti "primitivnom blokovskom politikom".

On je istaknuo da je međunarodnoj zajednici neophodno kolektivno traženje puteva za sprečavanje stvaranja novih linija podjele, uz "nesalomivost normi međunarodnog prava, centralne uloge UN-a i Vijeća sigurnosti".

Medvedev je prvi put prijedlog o sazivanju konferencije o novom sporazumu o evropskoj sigurnosti iznio tokom svoje prve posjete Njemačkoj i ponovio 11. juna u Moskvi, ističući da OSCE ne rješava pitanja sigurnosti, a da ni drugi moćni instrument - NATO "nije dovoljan da bi se riješili problemi sigurnosti".

Neformalni razgovor, koji prethodi zvaničnom dijelu samita u petak, odvija se u "veoma dobroj" atmosferi, kazao je član ruske delegacije.