Hluboka na Vltavi
0

Neformalni razgovori ministara vanjskih poslova EU

FENA
Ministri vanjskih poslova Evropske unije u subotu su održali neformalne razgovore u Češkoj Republici o aspiracijama za članstvom u EU zemalja zapadnog Balkana. Od sedam zemalja, od kojih je većina iz bivše Jugoslavije, Hrvatska je najbliže članstvu bloku i namjerava zaključiti pregovore do kraja ove godine.

Ona, međutim, prvo mora razriješiti svoj ogorčeni spor oko granice sa Slovenijom, koja je postala članica EU u 2004., i sada blokira hrvatska nastojanja, javio je DPA.

U petak je slovenski predsjednik Danilo Turk potpisao zakon kojim otvara put Hrvatskoj za članstvo u NATO na samitu Alijanse iduće sedmice.

Pogranični spor, koji se tiče pristupa malom komadu obale Jadranskog mora, također je zaprijetio hrvatskim aspiracijama ka članstvu u NATO.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u subotu da također može uočiti "pomake" na frontu ka EU, pozdravljajući posredničku ulogu evropskog komesara za proširenje Ollia Rehna.

  • Bit će to teško za nas, vjerovatno za obje strane. Ono što je, međutim, Rehn predložio je neka vrsta kompromisa i nadajmo se da će dvije strane raditi na tome, izjavio je Žbogar.

Brojni ministri vanjskih poslova prisustvuju razgovorima u Češkoj Republici koje je implicitno kritikovala Slovenija tvrdeći da bilateralni sporovi ne bi trebali stajati na putu proširenju EU.

  • Razgovarat ćemo o Sloveniji i Hrvatskoj s odlučnošću da smirimo situaciju, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

Kouchner je također zatražio od svih vlada zapadnog Balkana da "utišaju" svoju "nacionalističku retoriku", koju je opisao kao anahronizam.

Makedoniji je odobren status kandidata u 2005., ali otada nije uspjela razriješiti svoj dugi spor sa susjednom Grčkom oko svog imena.

Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Kosovo također se nadaju budućem članstvu u EU.