Financial Times
0

Nedostižno kiparsko rješenje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Financial Times u utorak izvještava o posjeti Ban Ki-moona Kipru.

Generalni tajnik UN-a pozvao je na "hrabrost i odlučnost" u pregovorima lidera grčke i turske zajednice kojim treba da bude okončana više decenija duga podjela ostrva, piše list.

Iako su pozdravili ovo ohrabrenje, Demitris Kristofijas i Mahmet Ali Talat znaju da će morati da izađu na kraj sa sve većim pesimizmo pripadnika dvije zajednice o izgledu da rješenje bude nađeno, kao i rastućeg razočaranja u sposobnost međunarodnih faktora da u tome budu od bilo kakve pomoći.

Najteži sporovi, napominje Financial Times, prisustvo turskih vojnika na sjeveru ostrva, pitanja podjele teritorije i imovine, nisu ni blizu rješenja.

Stvari bi uskoro mogle dodatno da se iskomplikuju, piše list i navodi da Talat turskoj zajednici mora hitno da pruži opipljivije nade o ujedinjenju Kipra, jer mu u protivnom u aprilu prijeti izborni poraz od nacionalističkog rivala Derviša Eroglua.

A njegova pobjeda još više će pokvariti izglede da se dođe do rješenja za Kipar, od čega zavise i izgledi Turske da jednoga dana postane članica Evropske unije, piše Financial Times.