Brojni razlozi
41

Nedostatak učitelja i nastavnika sve veći problem u evropskim državama

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Manjak nastavnika zabrinjava mnoge evropske države. Francuska, Njemačka, Portugal, Švedska i Italija suočavaju se s problemima pri zapošljavanju nastavnika zbog široko rasprostranjenog nezadovoljstva unutar struke, koje je pojačano COVID-om.

Prema nacionalnim procjenama, u Njemačkoj će do 2025. godine nedostajati 25.000 učitelja, a u Portugalu 30.000 do 2030. godine, dok u Francuskoj trenutno ima 4.000 upražnjenih nastavničkih mjesta.

Za Erica Charbonniera, obrazovnog stručnjaka pri OECD-u, pandemija COVID-a dala je "vidljivost" učiteljskoj profesiji i istaknula probleme oko njezine privlačnosti.

Ali drugi su ponudili drugačija objašnjenja.

Regis Malet, profesor obrazovanja na Univerzitetu u Bordeauxu, rekao je da je nedostatak uzrokovan "niskim plaćama, posebno u Francuskoj, ali i pogoršanjem radnih uvjeta, statusa i više simboličke dimenzije koja se snažno osjeća tj. nedostatku obzira i priznanja."

"Poučavanje se promijenilo od posla s visokom dodanom društvenom vrijednošću, prestiža, do oblika neizvjesnosti u poslanju, gubitka smisla i konačno nesklada između škole i života", dodao je Malet.

U Francuskoj su neviđene poteškoće pri zapošljavanju navele Ministarstvo obrazovanja da pomakne rok za prijavu za učitelja u školskoj godini 2023. godini zbog nedostatka kandidata.

Francuski senator Gerard Longuet u junu je predstavio izvještaj u kojem se kaže da je, na evropskoj razini, privlačnost nastavničke profesije "opći problem, bez obzira na razinu plate".

Njemačka, Portugal, Švedska i Italija također se suočavaju s masovnim penzinisanjem, što će pogoršati nedostatak nastavnika, pojasnio je Charbonnier.

Na razini osnovne škole 60 posto učitelja starije je od 50 godina u Italiji, 37 posto u Njemačkoj, 42 posto u Portugalu, 36 posto u Švedskoj i 23 posto u Francuskoj, prema OECD-u.

Nedostatak nastavnika nije samo problem u državama Evrope, nego i na drugim kontinentima.

Zemlje od Nigera u Africi do Sjedinjenih Američkih Država (SAD) također imaju problema s pronalaženjem i zadržavanjem nastavnika.

Oko 69 miliona učitelja u svijetu nedostaje da bi se postiglo univerzalno osnovno obrazovanje do 2023. godine, otkrio je dokument UNESCO-a objavljen u oktobru.

U podsaharskoj Africi u prosjeku postoji jedan kvalificirani učitelj na 56 učenika osnovnih škola i jedan na svakih 55 učenika srednjih škola, prema Borhene Chakroun, direktorici politika i sistema obrazovanja pri UNESCO-u, prenosi Euronews.