Nedostatak transparentnosti vlasništva medija

F
FENA
25.1.2013. u 13:27
4
1
Nedostatak transparentnosti vlasništva medija
4
Nedostatak transparentnosti vlasništva medija
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je na prvom ovogodišnjem plenarnom zasjedanju, od 21. do 25. januara, usvojila Rezoluciju o stanju medijskih sloboda u Evropi.
Skupština je u Rezoluciji posebno istakla problem nedostatka transparentnosti u vezi sa vlasništvom medijskih kuća, te slučajeve tajnih dogovora medija i vlasnika medija sa političarima i državnim zvaničnicima, saopćeno je iz Ureda Vijeća Evrope u BiH.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE) ističe da sloboda izražavanja i informacija čine temelj dobrog upravljanja i uspješne demokratije, kao i fundamentalu obavezu svih država-članica po članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Države-članice posebno imaju pozitivne obaveze po članovima 2 i 10 Konvencije da štite novinare od napada na njihove živote i slobodu izražavanja, te da spriječe nekažnjavanje počinitelja takvih djela.

Skupština posebno žali zbog činjenice da pitanje vlasništva medijskih kuća nije učinjeno transparentnim u nekim državama-članicama, te je pozvala na usvajanje neophodnih odredbi u vezi sa navedenim.

Nedostatak transparentnosti se uobičajeno koristi kao sredstvo za skrivanje političkih ili komercijalnih interesa pri kontrolisanju medijskih kompanija, navodi se u saopćenju.

Skupština poziva države-članice da poduzmu primjerenu akciju, kako bi se osigurala transparentnost medija, pluralizam i promocija novinarskih standarda.

Skupština pozdravlja izvještaj o transparentnosti vlasništva medija koji su sačinili "Access Info Europe" iz Madrida i "Open Society Media Programme" iz Londona u oktobru 2012. godine, te poziva Evropsku audiovizuelnu opservatoriju iz Strazbura da dodatno razvije svoju "MAVISE" bazu podataka u vezi sa vlasništvom medija, kao i da osigura pomoć svojim članicama pri uspostavljanju principa transparentnosti u vezi sa vlasništvom medija.

Skupština sa zabrinutošću ističe nedavne slučajeve tajnih dogovora medija i vlasnika medija sa političarima i državnim zvaničnicima, koji potkopavaju javno povjerenje u demokratsko upravljanje i neovisnost medija.

Političari i državni zvaničnici moraju izbjegavati bilo kakve odnose sa medijima koji mogu voditi sukobu interesa; zakoni o sprečavanju korupcije se moraju provoditi, a novinari i mediji se moraju čvrsto pridržavati svojih profesionalnih etičkih kodeksa.

Skupština još jednom podsjeća države-članice na revidiranu Evropsku socijalnu povelju, te poziva novinare da koriste svoja kolektivna prava, kako bi unaprijedili svoje radne uvjete, navodi se.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: