Svijet
0

Nedostatak municije u Americi

FENA
Američki vojnici, tokom borbenih akcija ili vježbi za ratišta u Iraku i Afganistanu, godišnje ispale najmanje oko milijardu komada municije, čime su kapaciteti fabrika za proizvodnju "napregnuti" do tačke pucanja, potvrdio je danas Pentagon.

Potrebe američke vojske, obzirom na tekuće operacije u Iraku i Afganistanu, procijenjene su na oko dvije milijarde komada municije godišnje, ali glavni snabdjevač "Alliant Techsystems" raspolaže kapacitetima za proizvodnju 1,2 milijardi metaka. Zbog toga su, kako navodi Pentagon, posebni ugovori dodijeljeni dvjema američkim i izraelaskim kompanijama, koje, također, nisu u stanju da u potpunosti ispune potražnju vojske SAD, kojoj trenutno nedostaje oko 300 miliona komada municije godišnje.

"Alliant Techsystems" je, od početka godine, povećao proizvodnju za čitavih 37 posto, pokušavajući da ispuni potražnju, koja je ove godine dostigla najvišu tačku još od okončanja Vijetnamskog rata, prije 30-tak godina.

Kako navode zvaničnici Pentagona, povećana potražnja neće ugroziti vojne operacija na dva ključna ratišta, ali će cijenu, kako se čini, platiti lokalne policijske snage u SAD, koje mjesecima čekaju na isporuku municije.