Evropska komisija
0

Nedopuštena praksa proizvođača originalnih lijekova

FENA
Neki proizvođači originalnih lijekova ometaju ulazak na tržište jeftinijih generičkih lijekova zbog čega su evropski građani za lijekove platili oko 3 milijarde eura više u razdoblju od 2000. do 2007. godine, objavila je u petak Evropska komisija.

Evropska komisija je u petak objavila preliminarni izvještaj o konkurentnosti u farmaceutskom sektoru, a prema tim nalazima tržišno natjecanje u toj industriji ne funkcionira kako bi trebalo.

Komisija procjenjuje, na uzorku lijekova koji su bili suočeni s gubitkom ekskluzivnosti u razdoblju od 2000. do 2007. godine u 17 zemalja članica EU-a, da "je bila moguća dodatna ušteda od oko 3 milijarde eura da su generički lijekovi mogli na vrijeme ući na tržište u tom razdoblju". Riječ je o prvim rezultatima istrage u farmaceutskom sektoru pokrenute polovicom januara ove godine.

Istragom su, između ostalih, bile obuhvaćene tvrtke Pfizer Inc., GlaxoSmithKline, Sandoz i Sanofi Aventis.

"Ulazak na tržište poduzeća koja proizvode generičke lijekove i odobravanje novih lijekova po prihvatljivoj cijeni bili su ponekad ometani i usporavani, što je dovelo do znatnih dodatnih troškova za sustave zdravstvene skrbi, potrošače i porezne obveznike", izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Neelie Kroes.

Izvještaj pokazuje da su tvrtke koje razvijaju i prodaju nove lijekove koristile različite metode s ciljem usporavanja i sprječavanja ulaska na tržište generičkim tvrtkama, koje prodaju lijekove jednake originalu kada tim zaštićenim lijekovima istekne patent.

Između ostalih, neki od načina bili su podnošenje više zahtjeva za licenciranje jednog istog lijeka, zatim pokretanje sudskih postupaka te interveniranje kod nacionalnih vlasti, prenijela je Hina.

Na lijekove je u Evropi 2007. godine ukupno potrošeno 214 milijardi eura, što je oko 430 eura po osobi.

Komisija najavljuje da neće oklijevati u pokretanju postupaka protiv tvrtki koje su radile na štetu građana i poreznih obveznika.

"Konkurentnost na farmaceutskom tržištu od životne je važnosti kako bi ljudi mogli doći do po cijeni prihvatljivih i inovativnih lijekova i kako bi porezni obveznici dobili najveću vrijednost za svoj novac iz njihova sustava zdravstvene skrbi. Ovi preliminarni rezultati pokazuju da je ulazak na tržište generičkih lijekova i razvoj novih jeftinijih lijekova ponekad blokiran ili usporavan", naglasila je Kroes.

Dodala je da Komisija sada ima jasan uvid u to što se događa i zbog čega. "Sljedeći korak bit će rasprava o ovim rezultatima sa zainteresiranim stranama i donošenje potrebnih zaključaka. Sada je još prerano, ali Komisija neće oklijevati u otvaranju protukartelskih postupaka protiv tvrtki tamo gdje ima indicija da su prekršena pravila", istaknula je povjerenica Kroes.