Avigdor Lieberman
0

"Nećemo biti bokserska vreća Turske"

FENA
Avigdor Lieberman (Foto: AFP)
Avigdor Lieberman (Foto: AFP)
Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman uporedio je Tursku s Iranom uoči Islamske revolucije 1979, optuživši politiku Ankare za pogoršanje odnosa s jevrejskom državom i pozvao svog turskog kolegu da dođe u posjetu Izraelu.

"Na nesreću, nedavni događaji u Turskoj podsjećaju na Iran prije Islamske revolucije, predvođene ajatolahom Homeinijem. Kao Turska, Iran je bio među najbližim saveznicima Izraela i dvije zemlje su održavale dobre odnose između dvije vlade i naroda", napisao je Lieberman u izdanju Jerusalem Posta od četvrtka u članku pod naslovom "Mi nećemo biti bokserska vreća Turske".

On je na početku ponudio da se sretne s ministrom vanjskih poslova Turske Ahmetom Davutogluom kako bi se Izrael vratio "otvorenom i poštenom dijalogu" s Ankarom, čemu teži.

Predložio je sastanak u Jeruslemu ili na bilo kom mjestu, gdje bi mogli diskutovati od svim pitanjima od "značaja za dvije zemlje i širi region".

Jerusalem Post podsjeća da je Turska opozvala svog ambasadora iz Tel Aviva, nakon smrtonosnog upada izraelskih komandosa na brod pod turskom zastavom koji je krajem maja nosio pomoć pojasu Gaze.

U sukobu s komandosima poginulo je devet Turaka, propalestinskih aktivista.

Turska zahtijeva izvinjenje zbog tog krvavog incidenta i kompenzacije porodicama žrtava, dok je Izrael spreman da izrazi žaljenje, ali ne i da se izvini.

Lieberman je nadavno rekao da je zahtjev Ankare za izvinjenje više od drskosti i da ako iko treba da se izvini onda su to Turci. On je optužio turske lidere da šire laži u trenutku kada su dvije zemlje počele razgovore u Ženevi na visokom nivou o ponovnom približavanju, nakon što je Turska poslala dva aviona da pomognu Izraelu u gašenju katastrofalnog požara koji je nedavno zahvatio planinu Carmel.

Lieberman je ocijenio da kriza u tursko-izraelskim odnosima nije počela incidentom na brodu, već je bila odavno predodređena u Ankari, naglasivši da je unilateralna promjena rezultat unutarnje politike u Turskoj.

"Homeinijeva revolucija također je bila rezultat unutarnjih faktora, bez veze s Izraelom", naglasio je šef izraelske diplomatije.

Islamska Republika Iran danas je glavni neprijatelj Izraela i iranski predsjednik poziva na uništenje jevrejske države.

Na zaprepaštenje Izraela, turski premijer Recep Tayyip Erdogan je pozvao na približavanje Turske i Irana i negodovao zbog sankcija prema Teheranu, kao i zbog plana NATO-a, čiji je Ankara član, za regionalni raketni štit koji bi mogao da pomogne jevrejskoj državi.

Lieberman je kritikovao i propust Erdoganove vlade da stane na put " mržnji i huškanju" u Turskoj protiv Izraela koje je uzelo maha nakon incidenta na brodu.

Izraelski ministar se osvrnuo na skup oko 100.000 osoba koje su uzvikivale antiizraelske parole kada se napadnuti brod vratio u Tursku prošlog mjeseca, što turski zvaničnici nisu osudili.

Lieberman je istakao da Izrael "neće biti bokserska vreća" i da će reagovati. On je objavio ovaj članak dan nakon što je turska štampa objavila istraživanje koje pokazuje da više od 63 posto građana Turske misli da odnose s Izraelom treba zamrznuti.

Turska optužuje Izrael da doprinosi nestabilnosti regiona svojom politikom prema Palestincima i zbog svoje nuklearne spsobnosti koju ne priznaje.

U izraelskoj vladi ima, međutim neslaganja o odnosu prema Ankari i premijer Benjamin Netanyahu je popustljiviji. Takve nesporazume u Izraelu Ankara navodi kao još jedan razlog za diplomatski ćorsokak.