Svijet
0

Neće biti referenduma o Hrvatskoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer izjavio je u srijedu da se njegova Socijaldemokratska stranka (SPOe) i dalje protivi referendumu o pristupu Hrvatske Europskoj Uniji, premda je prošlog tjedna zatražila referendum o Lisabonskom ugovoru i time izazvala napetosti u vladajućoj koaliciji.

Gusenbauerov SPOe koalicijski je partner Austrijske pučke stranke OeVP.

Gusenbauer je rekao da bi se Lisabonski ugovor trebao staviti na referendum u njegovoj zemlji ako bi se u njega željele unositi ikakve izmjene, nakon odbacivanja tog ugovora na referendumu u Irskoj.

"Mislimo da se o bilo kakvim budućim izmjenama ugovora koje pogađaju austrijske interese u Austriji mora odlučivati na referendumu", napisao je Gusenbauer u otvorenom pismu u tabloidu Kronen Zeitung od četvrtka.

Austrijski parlament već je ratificirao Lisabonski ugovor.

Gusenbauer se u ponedjeljak na kongresu Socijalističke internacionale u Ateni sastao s predsjednikom Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoranom Milanovićem. Kako je u ponedjeljak priopćeno iz SDP-a, i ovom je prigodom potvrđeno kako europski socijalisti i socijaldemokrati snažno podržavaju pridruživanje Hrvatske Europskoj Uniji te su spremni učiniti sve kako bi se prevladale poteškoće do kojih je došlo nakon nedavnog neuspjeha u ratifikaciji Lisabonskog sporazuma.

Gusenbauer je u srijedu u Beču pred novinarima branio promjenu kursa svoje stranke i istodobno poručio da se SPOe i nadalje protivi referendumu o pristupu Hrvatske EU.

Referendum se mora održati samo o novim ugovorima o EU, koji su usporedivi s onima iz Maastrichta ili Lisabona, naglasio je Gusenbauer, a prenosi austrijska novinska agencija APA.

To ni u kojem slučaju ne vrijedi za pristup Hrvatske EU, poručio je austrijski kancelar. Za Austriju je dovoljno da njezin parlament odobri pristup nove članice Unije.