{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neće biti referenduma o Hrvatskoj

F
FENA
2.7.2008. u 15:31
0
0
Neće biti referenduma o Hrvatskoj
0
Neće biti referenduma o Hrvatskoj
Foto: AP
Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer izjavio je u srijedu da se njegova Socijaldemokratska stranka (SPOe) i dalje protivi referendumu o pristupu Hrvatske Europskoj Uniji, premda je prošlog tjedna zatražila referendum o Lisabonskom ugovoru i time izazvala napetosti u vladajućoj koaliciji.
Gusenbauerov SPOe koalicijski je partner Austrijske pučke stranke OeVP.

Gusenbauer je rekao da bi se Lisabonski ugovor trebao staviti na referendum u njegovoj zemlji ako bi se u njega željele unositi ikakve izmjene, nakon odbacivanja tog ugovora na referendumu u Irskoj.

"Mislimo da se o bilo kakvim budućim izmjenama ugovora koje pogađaju austrijske interese u Austriji mora odlučivati na referendumu", napisao je Gusenbauer u otvorenom pismu u tabloidu Kronen Zeitung od četvrtka.

Austrijski parlament već je ratificirao Lisabonski ugovor.

Gusenbauer se u ponedjeljak na kongresu Socijalističke internacionale u Ateni sastao s predsjednikom Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoranom Milanovićem. Kako je u ponedjeljak priopćeno iz SDP-a, i ovom je prigodom potvrđeno kako europski socijalisti i socijaldemokrati snažno podržavaju pridruživanje Hrvatske Europskoj Uniji te su spremni učiniti sve kako bi se prevladale poteškoće do kojih je došlo nakon nedavnog neuspjeha u ratifikaciji Lisabonskog sporazuma.

Gusenbauer je u srijedu u Beču pred novinarima branio promjenu kursa svoje stranke i istodobno poručio da se SPOe i nadalje protivi referendumu o pristupu Hrvatske EU.

Referendum se mora održati samo o novim ugovorima o EU, koji su usporedivi s onima iz Maastrichta ili Lisabona, naglasio je Gusenbauer, a prenosi austrijska novinska agencija APA.

To ni u kojem slučaju ne vrijedi za pristup Hrvatske EU, poručio je austrijski kancelar. Za Austriju je dovoljno da njezin parlament odobri pristup nove članice Unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: