Evropski parlament
0

Neće biti predstavljanja kandidata za novog predsjednika

FENA
Sljedeće sedmice evropski parlamentarci izabrat će novog predsjednika koji će u sljedeće dvije i po godine predsjedavati Evropskim parlamentom umjesto dosadašnjeg predsjednika Jerzya Buzeka, a prije glasovanja nije predviđeno predstavljanje kandidata.

Po dogovoru najvećih političkih grupa u Evropskom parlamentu, u prvoj polovini petogodišnjeg mandata ovog saziva Evropskog parlamenta predsjedavao je Jerzy Buzek, poljski zastupnik iz najveće političke grupe Evropske narodne stranke, a u drugoj polovini mandata u sljedeće dvije i po godine predsjednik će biti iz redova evropskih socijalista i demokrata, po svemu sudeći dosadašnji šef socijalističke političke grupe Nijemac Martin Schulz.

Uprkos tom dogovoru, neke manje političke grupe imaju također svoje kandidate, koji bi prije glasanja u utorak 17. januara u Strasbourgu htjeli predstaviti svoje programe. Međutim, prema odluci konferencije predsjednika, koja okuplja šefove svih političkih grupa, to neće biti moguće.

U pravilima Evropskog parlamenta nije eksplicitno navedeno da svi kandidati trebaju predstaviti svoje programe. Međutim, u saopćenju EP-a iz 2009., prije nego što je izabran Jerzy Buzek, stajalo je da će se svi "pravilno prijavljeni kandidati obratiti zastupnicima prije početka glasanja".

Do sada su se prijavila tri kandidata za Buzekova nasljednika - Martin Schulz te Dian Wallis, liberalna zastupnica iz Velike Britanije i Nirj Deva iz britanske Konzervativne stranke.

Osim predsjednika, bira se i 14 potpredsjednika Evropskog parlamenta.