Svijet
0

Neće biti poništenje izbora u Iranu

FENA
Foto: AFP/DDP
Foto: AFP/DDP
Glavno iransko izborno tijelo odbacilo je mogućnost poništenja spornih predsjedničkih izbora koji su izazvali najveće ulične proteste u Iranu od Islamske revolucije 1979., no najavilo je da je spremno za djelomično prebrojavanje glasačkih listića, javile su u utorak agencije.

U, kako se čini, prvom ustupku vlasti protestanstima, dvanaestočlano Vijeće čuvara objavilo je da je spremno za ponovno prebrojavanje listića s izbora na kojima je pobijedio dosadašnji konzervativni predsjednik Mahmud Ahmadinedjad, prenosi Reuters.

Moćno Vijeće odbacilo je pozive reformista za poništenjem izbora održanih u petak koji su izazvali ozbiljne političke nemire i ponovno skrenuli pozornost svjetske javnosti na petu po veličini izvoznicu nafte na svijetu, otprije u sukobu sa Zapadom zbog spornog nuklearnog programa.

Iranci okupljeni oko Mirhoseina Musavija, gubitnika izbora za koje tvrde da su lažirani, koji su za utorak najavili još jedan veliki protest, unatoč tome što je sedam osoba u ponedjeljak ubijeno tokom prosvjeda ulicama Teherana. Musavi je, međutim, svoje sljedbenike pozvao da "zbog zaštite vlastitih života" ne sudjeluju na protestu rekavši da je otkazan. Ahmadinedjadovi pristaše, ipak, pozvali su na protuprotest na istome trgu u glavnom iranskom gradu, što otvara mogućnost novih, žestokih sukoba.

Nastavak protesta, osobito ako i dalje budu masovni, bit će veliki izazov vlastima koje čvrstom rukom kontroliraju opoziciju otkako je 1979., nakon višemjesečnih demonstracija, s vlasti svrgnut proamerički šah, navodi Reuters. Istodobno, agencija AFP prenosi da su iranske vlasti zabranile stranim novinarima da pokrivaju "nezakonite prosvjede", među kojima i onaj pobornika Musavija najavljen za utorak.

Iransko ministarstvo kulture u saopćenju navodi da je stranim novinarima zabranjeno "da sudjeluju ili pokrivaju skupove koji se održavaju bez dozvole ministarstva unutarnjih poslova", prenosi AFP.