Policija traga za majkom
0

Ne želi liječiti sina iz religijskih razloga

Sarajevo-x.com
Slučaj Colleen Huaser, majke koja je iz vjerskih razloga odbila da se njen sin obolio od raka liječi hemoterapijom, dobio je i svoj sudski epilog.

Majka i sin su nakon poziva na sud pobjegli iz malog američkog grada Sleepy Eyea, gdje su stanovali, kako bi izbjegli konvencionalne tretmane za liječenje od raka. Sud u Minnesoti je raspisao potjernicu za njima, te im policija pokušava ući u trag.

Trinaestogodišnji Daniel boluje od limfoma Hodgkin, koji se može izliječiti uz redovne odlaske na hemoterapiju. Iako je zadnji pregled kod doktora, pokazao da tumor sve više raste, majka i sin su odbili spasonosne tretemane koji nisu u skladu sa njihovom filozofijom života.

Doktori su sve više zabrinuti za dječakovo zdravlje, a kako vrijeme prolazi, njegov život je u sve većoj opasnosti i on bi uskoro mogao umrijeti.

Majka, koja je inače pobornica filozofije američko-indijske religijske grupe Nemenhah Band, želi sina liječiti alternativnom medicinom. Vjeruje da će koristeći biljke, vitamine, ioniziranu vodu te druge prirodne sastojke, spasiti njegov život.

Danielov otac Anthony Hauser u razgovoru za AP kazao je da ne zna gdje se njih dvoje sada nalaze, te da mu se poslije bijega nikada nisu javili. Nada se da će njegova žena odvesti sina na liječenje ili da će ga vratiti kući.

Mnogi etičari osudili su postupak majke koja je, prema njihovom mišljenju, žrtvovala zdravlje djeteta za religijska uvjerenja.