Washington
0

"Ne vjerujemo da će Sjeverna Koreja aktivirati Yongbyon"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja premješta opremu koja je bila uskladištena, ali nije očigledno da će pokrenuti svoj glavni nuklearni kompleks u Yongbyonu, ocijenio je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

Pitanje mu je bilo postavljeno na pres-konferenciji povodom informacija u japanskoj štampi da je Pyongyang počeo da aktivira postrojenja koja su posljednjih mjeseci bila razmontirana i tako aktivirao prijetnju izrečenu nakon američkog odbijanja da ovu zemlju skine s liste terorističkih država.

"Prema mom saznanju, na osnovu informacija koje sam dobio s terena, nema pokušaja obnavljanja postrojenja u Yongbyonu", kazao je u srijedu McCormack, javlja AFP.

SAD ima ekipu posmatrača na terenu, u skladu sa sporazumom postignutim s Pyongyangom u okviru šestostranih pregovora između SAD-a, Kine, Rusije, Japana i dviju Koreja o sjevernokorejskome nuklearnom programu.

Pomoćnik državne tajnice za Aziju Chistopher Hill će otići u Peking na konsultacije s kineskim liderima o ponovnom pokretanju pregovora, izjavio je McCormack.

Sjeverena Koreja je 26. augusta saopćila da je prekinula razmontiranje svojih nuklearnih postrojenja i da bi mogla ponovno aktivirati svoj kompleks u Yongbyonu.

Ona predbacuje SAD-u da je nije povukao s liste država koje podržavaju terorizam, što joj onemogućava da koristi američku pomoć i blokira kredite međunarodnih organizacija.

Predsjednik George W. Bush je krajem juna predočio Kongresu namjeru da povuče Sjevernu Koreju s ove liste u roku od 45 dana, pod uvjetom da Pyongyang prihvati kompletan mehanizam provjere njenog nuklearnog programa.