Kina Bushu
0

Ne uplićite se u naše unutrašnje stvari

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kina je reagirala na govor američkog predsjednika Georgea Busha u kojem je kritizirao vlasti u Pekingu zbog represije, tvrdeći da se niko ne bi trebao miješati u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Qin Gang izjavio je da Kina i Sjedinjene Države imaju različite stavove o ljudskim pravima i vjerskim pitanjima, ali je izjavio da se Peking oštro protivi "svakoj izjavi ili činu" u kojima se koriste ta pitanja radi uplitanja u unutrašnje stvari drugih zemalja, javio je AP.

Qinova izjava, postavljena na web site ministarstva, odgovor je na komentare iznesene u Bushovom govoru u Tajlandu u četvrtak da se Washington čvrsto protivi hapšenjima političkih i aktivista za ljudska prava, kao i vjerskih aktivista.

Bush bi trebao doputovati u Peking tokom dana kako bi u petak prisustvovao ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara.

On će biti prvi aktuelni američki predsjednik koji prisustvuje Olimpijskim igrama van Sjedinjenih Država.

Na konferenciji za novinare u rezidenciji južnokorejskog predsjednika u Seulu predsjednik Bush se u srijedu na konferenciji za novinare osvrnuo i na poštovanje elementarnih sloboda u Kini. Kritičari smatraju da bi američki predsjednik trebalo da bojkotira Olimpijske igre u Pekingu znak protesta zbog toga što Kina krši ljudska prava, ali on kaže da je od dolaska na položaj u Beloj kući apelovao na kineske lidere da omoguće veću slobodu izražavanja i vjeroispovijesti i ističe da ne mora da upotrebi Olimpijsle igre da bi naglasio svoj stav:

"Razlog mog odlaska na Olimpijske igre je dvostruk: da pokažem moje poštovanje prema kineskom narodu i da bodrim američki tim."