Zbog izvještavanja
4

(Ne)sloboda medija: Za samo četiri mjeseca ubijena 22 novinara širom svijeta

Piše: M. N.
Širom svijeta 3. maj se obilježava kao Svjetski dan slobode medija, ali iz godine u godinu podaci o broju ubijenih novinara i medijskih radnika govori kako smo još daleko od potpune slobode. Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, od januara do aprila ove godine ubijena su 22 novinara.

Najviše ih je ubijeno u Afganistanu, a potom u Meksiku, dok su u unakrsnoj razmjeni vatre ginuli novinari u Siriji i Jemenu. U Indiji su također likvidirani kao i Palestini. Osim novinara, ubijeno je još osam medijskih radnika.

Prvi dan mjeseca maja u afganistanskom Kabulu poginulo je 10 novinara kao posljedica samoubilačkih napada terorista IDIL-a koji su ciljali medijske radnike. Povrijeđeno ih je šest.

Od 1992. do 2018. godine, širom svijeta ubijeno je 1.911 novinara i medijskih radnika. Novinari ginu na svojim radnim zadacima ili budu brutalno ubijeni zbog svog izvještavanja.

Samo tokom prošle godine zatvorena su 262 novinara, od čega najviše u Turskoj, Kini i Egiptu. Vrlo loša situacija je i u Eritreji, Etiopiji, Vijentamu, Iranu, Kubi, Mijanmaru i sl. gdje se novinarima i medijskim radnicima redovno prijeti zatvorom, te vrši velika cenzura u objavama.

Prema podacima iz Izvještaja o slobodi medija Reportera bez granica (RSF), u najboljoj situaciji su mediji u Norveškoj koji imaju veliku slobodu, dok je najgora situacija u Sjevernoj Koreji. BiH se nalazi na 62. mjestu.