{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Ne slijede nam vreline, već ledeno doba

S
SRNA
28.1.2010. u 16:14
0
15
Ne slijede nam vreline, već ledeno doba
0
Ne slijede nam vreline, već ledeno doba
Foto: Reuters
Posljednjih godina uglavnom se tvrdi kako će našu planetu ugroziti klimatske promjene odnosno globalno zagrijavanje i velike vrućine, ali neki stručnjaci tvrde suprotno - da slijedi novo ledeno doba.
Izuzetno niske temperature, koje se posljednjih mjeseci bilježe u SAD-u, Evropi, Kini, Latinskoj Americi i nekim drugim dijelovima svijeta promijenile su pogled na klimatsku budućnost.

Dok se u Evropi smrzavaju beskućnici, a na Floridi milioni tropskih riba i narandže, jedan od vodećih UN-ovih teoretičara globalnog zagrijavanja profesor Mojib Latif vjeruje da je ovo tek početak zahlađenja.

Prema njegovom modelu, koji se oslanja na prirodne cikluse, slijedi nam tridesetak hladnijih godina!

One nisu neki trajniji trend već samo manja pauza u dugoročnom procesu zatopljenja, uvjeren je profesor Latif, jedan od autora izvještaja UN-ovog Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC).

On ovo zahlađenje povezuje sa fluktuacijama u temperaturama okeana, odnosno sa oscilacijama u strujama sjevernog Atlantika.

Te oscilacije mogle bi nadjačati uticaj globalnog zagrijavanja izazvanog ljudskim aktivnostima, ali su dobrim dijelom odgovorne i za topla razdoblja u 20. vijeku kao što je ono između 1980. i 2000. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: