Princ William
0

"Ne prođe ni dan da ne pomislim na majku"

Sarajevo-x.com
Princ William s majkom 1991. godine
Princ William s majkom 1991. godine
Princu Williamu bilo je 15 godina kad je njegova majka, princeza Diana, poginula. Prvi put govoreći o svojoj tuzi zbog gubitka, princ je priznao da i sama riječ 'majka' u njemu pobuđuje brojna sjećanja.

William je uvijek izbjegavao u javnosti govoriti o svojoj patnji, ali je progovorio nakon učlanjivanja u organizaciju koju je osnovala prijateljica njegove majke Julia Samuel. Ova organizacija nudi podršku svima koji su suočeni sa gubitkom djeteta ili roditelja. Princeza Diana pomogla je osnivanju organizacije 1994. godine, podsjeća Daily Mail.

"U početku osjećate šok i nevjericu da se nešto takvo moglo desiti vama. Stvarna žalost vas obično pogodi mnogo kasnije. Za mnoge ta žalost nikad ne prestane", napisao je princ i istakao kako "ne prođe dan a da ne pomislite o onome koga ste izgubili."

"Znam da je s vremenom moguće naučiti kako da živite s onim što se dogodilo i, kako godine prolaze, da oživite brižno čuvana sjećanja", smatra William.

Kada se 31. avgusta 1997. dogodila saobraćajna nesreća u kojoj im je majka poginula, budući kralj i njegov mlađi brat Harry bili su na odmoru u Balmoralu. Prvo su stigle vijesti da su princeza Diana i njen momak Dodi Fayed ozbiljno povrijeđeni.

Nekoliko sati kasnije princ Charles objavio je javnosti da je Diana preminula. Tada je William odlučio sjećanja na svoju majku sačuvati u privatnosti. Ipak, sada se ovaj mladić nada da će dijeljenjem svog iskustva s drugima podići svjesnost o vrijednosti koju ima humanitarni rad.

"Dan majki je veoma bolan za porodice koje su nekoga izgubile. Za majke koje se sjećaju izgubljene djece i za djecu koja žale za svojim majkama ovaj sretni dan pretvara se u tugu", kaže William i priznaje da na taj dan osjeća veliku prazninu.