Tony Blair
0

'Ne odustajem od mira na Bliskom istoku'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izaslanik bliskoistočne četvorke mirovnih posrednika (SAD, UN, EU i Rusija) Tony Blair izjavio je da je znao da će rješenje izraelsko-palestinskog sukoba biti izuzetno teško ali je obećao da će nastaviti da se trudi kako bi se ono postiglo, koliko god to trajalo.
  • Mislim da je izraelsko-palestinski sukob od fundamentalne važnosti za čitavu bitku koja traje u islamskom svijetu. To ne znači da je njen uzrok taj sukob, ali njegovo okončanje će činiti veliki dio njenog rješenja. Ako bi se to moglo postaviti na bolji i drugačiji put, izmijenili bi čitavu dinamiku unutar islama, rekao je Bler u intervjuu za američki magazin "Time", prenose u petak izraelski mediji.

On je istovremeno ocjenio da bi takvo rješenje ojačalo umjerenjake, naglasivši da je izraelsko-palestinski sukob, mnogo više od ratova u Iraku i Afganistanu, dopustio da "ekstremisti pređu na umjerenjački stav".

Bler je takođe najavio da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu promovisati osnivanje palestinske države i da je zaista jasno da želi ekonomsku i sigurnosnu promjenu na Biskom istoku.

  • To je ono što smo se dogovorili da radimo s njim. Važno je za izraelsku vladu da kaže, mi želimo dvodržavno rješenje kada uslovi budu sazreli, kazao je Bler koji se već sastao s liderom koznervativnog Likuda, nakon što je ovaj nedavno postao novi premijer.

U odrednicama nove izraelske vlade u kojoj preovladavaju desne i vjerske partije ne pominje se cilj stvaranja palestinske države.

Na pitanje na osnovu kojih uslova bi međunarodna zajednica uspostavila kontakte s Hamasom, potvrdio je da postoji problem jer ta organizacija i dalje odbija da odbaci nasilje, istakavši da bi morala da se okrene nenasilnim sredstvima.

  • Ako bi Hamas to objavio, međunarodna zajednica bi slobodno mogla reći da postoji rješenje, ocjenio je Bler.